Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ανήμερα της επετείου 3 χρόνων από τη συντριπτική επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν οι δήμαρχοι της πόλης, εργαζόμενοι στην εταιρεία και μέλη σωματείων.

"Επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, διότι είναι μία κερδοφόρα εταιρεία και το κράτος θα βγάλει κέρδος από αυτήν. Η κυβέρνηση, αν και ήταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πλέον είναι πρωταθλήτρια στις τακτικές αυτές", υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ προσθέτοντας πως το νερό αποτελεί εκ φύσεως δημόσιο αγαθό.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα που διεξήχθη προ τριετίας στη Θεσσαλονίκη, όπου το 98% ψήφισε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ο κ. Κυρίζογλου τόνισε: “Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εκφράστηκαν ξεκάθαρα και δημοκρατικά. Όσοι δεν λαμβάνουν το μήνυμα, κακό του κεφαλιού τους. Θα τους τιμωρήσει ο λαός”.

“Δεν πρόκειται να υπάρξει δημόσιος έλεγχος. Επί της ουσίας θα κάνει κουμάντο ο ιδιώτης, ενώ είναι πολύ πιθανό μετά την ιδιωτικοποίηση το νερό να μην είναι το ίδιο φθηνό και ποιοτικό” ανέφερε  ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καμπούρης, μέλος του κινήματος “SOSτε το νερό” κατέστησε σαφές πως “δεν θέλουμε την ΕΥΑΘ κερδοφόρα. Να επιστρέφει με όποια μορφή το κέρδος στους πολίτες” και συμπλήρωσε : “Κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν βρίσκεται στο χρηματιστήριο. Αναρωτιέμαι πώς θέλουν αυτοί να συμπεριλάβουν το νερό και να το χωρίσουν σε μετοχές”.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τη 2η αξιολόγηση, συμφωνία η οποία αποβλέπει και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο Ταμείο έχει προστεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016 με τον νόμο 4389/2016 και η ΕΥΑΘ. Η συμφωνία προβλέπει την μεταφορά του 51% της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο, ενώ το 23% που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ θα πουληθεί σε ιδιώτη.