Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές του τμήματος επισκεπτών υγείας του ΤΕΙ Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στο χώρο του ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, στο πλάισιο των εκδηλώσεων για την εβδομαδα κατά του καρκίνου, ενημέρωσαν φοιτητές και καθηγητές του ΤΕΙ για την επίδραση του τσιγάρου στην υγεία, αλλά και για το πώς μπορεί κανείς να βελτιώσει την υγεία του και να προλάβει έτσι δυσάρεστες και δύσκολες καταστάσεις, έχοντας ως κενρικό σύνθημα της δράσης τους: "Αλλάζουμε για να ζούμε" και "Σπουδές χωρίς καπνό".

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Βαγγέλης Φιλόπουλος εξηγεί:"Επειδή ο καρκίνος είναι η πιο διαδεδομένη μη-διαδιδόμενη ασθένεια στην εποχή μας και επειδή ο καρκίνος μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν αλλάξουμε συμπεριφορά, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ξεκινά μια εκστρατεία συντονισμένη, για να ενημερώσει τον πληθυσμό για το πώς μπορεί, αλλάζοντας τη συμπεριφορά του, να βελτιώσει την υγεία του".

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης πορείας στα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, ιδιαίτερες στάσεις έγιναν σε εκείνα του τομέα Υγείας. "Εμείς πρώτοι πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα", είπε απευθυνόμενη στα μέλη της ΕΑΕ η κοσμήτορας της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Ευαγγελία Πρωτόπαπα.

Ο καπνός και το τσιγάρο είναι ο πρώτος και κύριος παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου και για αυτό το λόγο, είναι στο στόχαστρο της ΕΑΕ. Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν έχει μειωθεί. "Οι Έλληνες έχουν καταφέρει να κόψουν το τσιγάρο, δεν είναι οι θεριακλήδες που ήταν", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόπουλος, "μόνο ένα ποσοστό 33% καπνίζει. Επτά στους δέκα Έλληνες δεν καπνίζουν. Αλλά τα ποσοστά καπνιστών στους νέους καλά κρατούν, ειδικά στις ηλικίες 18-22 ετών, είναι υψηλότερα του μέσου όρου.

Γι' αυτό, άλλωστε, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης ξεκινά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Προσπαθούμε με την παρέμβαση μας στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά του τόπου, που είναι οι φοιτητές. Τους καλούμε να ανταποκριθούν, να κόψουν πρώτοι το κάπνισμα και να δώσουν το παράδειγμα", τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Φιλόπουλος, ενώ παράλληλα καλεί τα ανώτατα ιδρύματα να δημιουργήσουν ζώνες ελεύθερες καπνού, "αν μη τι άλλο, ολόκληρα πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς καπνό".

"Η πιο τραγική ειρωνία είναι να καπνίζει ο άλλος και από πίσω του στον τοίχο να είναι το σήμα "απαγορεύεται το κάπνισμα", παρατηρεί μια φοιτήτρια-εθελόντρια της σημερινής δράσης, καταδεικνύοντας την αχρηστία στην οποία έχει περιπέσει ο αντικαπνιστικός νόμος. "Θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος", συμπληρώνει ο κ. Φιλόπουλος και προσθέτει: "Εναπόκειται στη συνείδηση του Έλληνα να προασπίσει το συμφέρον και την υγεία του. Εναπόκειται λοιπόν και στον Έλληνα να πάρει τις αποφάσεις του, όχι μόνο σε όργανα ή αστυνομικές καταστολές".