Εγκανιάζεται στις 5 Μαΐου ο χώρος μνήμης για τα θύματα της Δικτατορίας, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε στο “Πρακτορείο FM 104,9”, o Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι στις 5 Μαΐου ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα εγκαινιάσει χώρο μνήμης για τα θύματα της Δικτατορίας, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που -όπως χαρακτηριστικά είπε- "ήταν το ανακριτικό κολαστήριο της ΚΥπ", εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γεώργιος Τσαρουχάς, στις 9 Μαΐου 1968.

Ο κ. Μηταφίδης ανέφερε ότι "διαπράχθηκε ένα έγκλημα κατά της ιστορίας και της ιστοριογραφίας του τόπου αυτού, όταν το 1989 στο όνομα της περιβόητης τότε εθνικής συμφιλίωσης -και εδώ στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ εμείς αντιδράσαμε- έγινε το περιβόητο κάψιμο των φακέλων. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Χαλυβουργική στην Αθήνα, ενώ αυτά έπρεπε να είχαν τεθεί υπόψη των ιστορικών", ενώ στη συνέχεια δήλωσε: "κάνουμε προσπάθεια να μεταφέρουμε το αρχείο του Γεντί Κουλέ από τις φυλακές Διαβατών, στο Γεντί Κουλέ, ώστε να τεθεί υπόψη των ιστορικών και οι νέες γενιές να μεγαλώνουν με πραγματικές εικόνες και να μην πέφτουν και θύματα της ναζιστικής δημαγωγίας".

"Τον ιστορικό αναλφαβητισμό και την αναθεώρηση της ιστορίας τον πληρώνουνε πάρα πολύ ακριβά (οι νέες γενιές), δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάνω σε αυτό το έδαφος και βέβαια στις πληγές τις κρίσης χρήζει η ναζιστική δημαγωγία κι έχουμε τη δυστυχία 50 χρόνια μετά τη δικτατορία, αυτούς που καμαρώνουν πως είναι γνήσια τέκνα της, και του ναζισμού βέβαια, να είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη" σημείωσε ο κ. Μηταφίδης.