Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία καταγγέλλουν κακοδιαχείριση στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κλείνοντας την στρόφιγγα της χρηματοδότησης, χρηματοδοτούν αφειδώς τις Οδικές Συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω «προβλημάτων στην αντιμετώπιση των χρεών τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε δαπάνη ύψους 30.000.000 ευρώ προς την ΟΣΥ ΑΕ λόγω υστέρησης ταμειακής ρευστότητας.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία όταν ο ΟΑΣΘ είχε προβλήματα ταμειακής ρευστότητας και αδυνατούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους του.

Πριν από οκτώ μήνες λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του ΟΑΣΘ εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών μετακινούνταν πεζοί καθώς οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Οργανισμού είχαν τραβήξει χειρόφρενο.

Μπορεί η ΟΣΥ ΑΕ να είναι κρατική και ο ΟΑΣΘ ιδιωτικός, ωστόσο, οι απαιτήσεις του ΟΑΣΘ από την κυβέρνηση αφορούν χρηματικές επιχορηγήσεις που προβλέπονται από τη σύμβαση του με τον κράτος.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης του Υπουργείου Οικονομικών οι Οδικές Συγκοινωνίες της Αθήνας επιχορηγούνται με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αναδιανομή των διαθεσίμων του 2016.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:

«30.000.000 ευρώ Αύξηση επιχορήγησης της ΟΣΥ ΑΕ λόγω υστέρησης ταμειακής ρευστότητας η οποία καθιστούσε προβληματική την αντιμετώπιση των χρεών της εταιρείας».

osy upourgeio oikonomikwn.jpg

Στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνεται η καταβολή της επιχορήγησης για τη διαφορά του ΦΠΑ προς τον ΟΑΣΘ. Πρόκειται για χρηματικό ποσό ύψους 9.674.196 ευρώ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αποδοθεί άμεσα για την κάλυψη της διαφοράς του ΦΠΑ.