Τρεις οικονομολόγοι, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ένας πληροφορικάριος με σπουδές στο Πολυτεχνείο της Πάτρας και την Ολλανδία σκέφτηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν μια πλατφόρμα ανταλλαγής επίπλων και ειδών σπιτιού.

Εδώ και δύο περίπου μήνες, το κοινό της Ελλάδας μπορεί να μπει στο epiplosou.gr και για πρώτη φορά να χαρίσει, να ανταλλάξει, να πουλήσει και να αγοράσει έπιπλα, συσκευές και είδη σπιτιού.

Η ομάδα αποτελείται από: τον Στέργιο Στεργίου, από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προώθηση της πλατφόρμας μέσω στρατηγικών ψηφιακού marketing· τον Χρήστο Στεργιόπουλο, από τη Βέροια, ο οποίος είναι το πρόσωπο πίσω από κάθε εικόνα, banner και logo αυτής της πλατφόρμας· τον Δημήτρη Πράππα, επίσης από τη Βέροια, ο ποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση και την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων της πλατφόρμας και τον Γιώργο Χαλκιά, από την Κοζάνη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το content management της πλατφόρμας.

«Κάθε έπιπλο είναι άνευ αξίας χωρίς ικανά χέρια να το φροντίσουν!», είναι το μότο της ομάδας του epiplosou.gr και προσπαθούν να το κάνουν και πράξη.

epiplosou.jpg

Η αρχική ιδέα

Η ιδέα του Epiplosou γεννήθηκε το 2013, όταν τρεις φίλοι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη από το erasmus, που είχαν κάνει στο εξωτερικό. Χωρίς εργασία και χωρίς αρκετά χρήματα για να μπορέσουν να επιπλώσουν τα νέα τους διαμερίσματα, παρατήρησαν πως όλη αυτή η διαδικασία ήταν εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Ένα βράδυ και αφού η παρέα είχε μαζευτεί, ένας από τους φίλος είχε την ιδέα και την πρόταση, να δημιουργήσουν κάτι νέο. «Σκεφτήκαμε πως αυτή η αγορά δεν εξυπηρετούνταν και θα μπορούσαμε εμείς να δημιουργήσουμε μια τέτοια πλατφόρμα, ώστε να συνδέονται εύκολα αυτοί που δεν χρειάζονται πλέον τα έπιπλα τους, με αυτούς που θα τα είχαν ανάγκη», αναφέρει στο thestival.gr ο ένας εκ των ιδρυτών, Στέργιος Στεργίου.

Έτσι, δημιουργήθηκε το Epiplosou! Ένας φιλικός χώρος, όπου μπορείτε εύκολα και δωρεάν να χαρίσετε να ανταλλάξετε, να πουλήσετε, αλλά και να αγοράσετε έπιπλα, συσκευές και είδη σπιτιού.

Πώς λειτουργεί;

Το epiplosou.gr είναι στην ουσία μια online αγορά. Όπως εξηγεί ο Στέργιος, οποιοσδήποτε μπορεί να καταχωρήσει ένα αντικείμενο ή έπιπλο, το οποίο θα το χαρίζει, θα το ανταλλάσει με κάτι άλλο ή θα το πουλάει. Παράλληλα, υπάρχουν και οι χρήστες που ψάχνουν κάτι, βρίσκουν αυτό που τους ενδιαφέρει και επικοινωνούν απευθείας με εκείνον που το δίνει. Η επικοινωνία των χρηστών γίνεται εύκολα, μέσα από ένα σύστημα chat, που είναι ενσωματωμένο στον ιστότοπο, χωρίς άλλους ενδιάμεσους και χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Το Epiplosou λειτουργεί σαν ένας διαμεσολαβητής, που συνδέει όσους θέλουν αν δώσουν ένα έπιπλο με όσους θέλουν να πάρουν.

epipl.png

Όσον αφορά στην κοστολόγηση των προϊόντων, όπως εξηγεί ο Στέργιος, είναι στην κρίση του καθενός να εκτιμήσει την αξία του επίπλου ή του αντικειμένου που προσφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια standards, αφού μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο περίπου θα κόστιζε ένας καναπές, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τη συγκεκριμένη ποιότητα.

«Βέβαια», λέει ο Στέργιος, «υπάρχουν και κάποιες πιο extreme καταχωρήσεις. Ενδεικτικά, ένας χρήστης πρόσφερε έναν καναπέ κάποιου σχεδιαστή και τον κοστολόγησε στα 700 ευρώ, μεταχειρισμένο». Άλλο ένα extreme αντικείμενο είναι ένα φωτιστικό δαπέδου. «Ο χρήστης το κοστολόγησε στα 200 ευρώ, γιατί είναι χειροποίητο, με ξύλο οξιάς από τον Όλυμπο και χειροποίητο καλώδιο ρεύματος», προσθέτει.

Το Blog του Epiplosou

Εδώ και λίγες ημέρες έχει κάνει την εμφάνισή του και το Blog του Epiplosou, το «αδερφάκι» της αρχικής πλατφόρμας. Εκεί ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται και να παίρνει χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι, αλλά και ιδέες ώστε να κατασκευάσει μόνος του αντικείμενα.

Χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Αρχικά το «Σπίτι», με άρθρα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές στο σπίτι σας και να το μετατρέψετε έξυπνα, εύκολα και οικονομικά στο ειδυλλιακό μέρος που πάντα ονειρευόσασταν. Στην κατηγορία «Epiplosou Tips & Facts» θα βρείτε συμβουλές και γεγονότα όσον αφορά το σπίτι σας, τους χώρους του (καθιστικό, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, συσκευές και διάφορα) αλλά και τα έπιπλα σας. Τέλος, στο «Do It Yourself», η ομάδα του epiplosou.gr θα σας δείξει πως να φτιάξετε μόνοι σας όμορφες χειροποίητες κατασκευές με απλά πράγματα για να γεμίσετε το σπίτι σας.

epipl2.png

Στόχοι

Στους δύο μήνες που λειτουργεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα, τα μηνύματα που λαμβάνει η ομάδα είναι ιδιαίτερα θετικά. «Το epiplosou.gr είχε αρκετή αποδοχή αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι ενθαρρυντικό για εμάς, διότι πιστεύουμε πως στο μέλλον τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα», αναφέρει ο Στέργιος.

Το επόμενό τους βήμα, εφόσον δημιουργηθεί μια βάση, μία κοινότητα πάνω σε αυτό το concept, που έχουν ξεκινήσει, είναι να απευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις επίπλου. Ουσιαστικά, όπως εξηγεί στο thestival.gr ο Στέργιος, φιλοδοξούν πως στο μέλλον θα μπορούν να νοικιάζουν χώρο μέσα στο site τους, σε επιχειρήσεις που θέλουν να εκθέσουν τα προϊόντα τους. Έτσι θα τους δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν με πολύ μικρό κόστος.

Μέχρι να γίνει αυτό εφικτό, η ομάδα του Epiplosou και του Blog συνεχίζει τη δραστηριότητά της και ελπίζει να συνεχίσει να φέρνει κοντά ικανούς ανθρώπους που θα δίνουν αξία στα έπιπλα.

(Ομαδική φωτογραφία: Νικολέτα Σαββάκη)