Η μαύρη εργασία μετακομίζει στα σπίτια…

|
THESTIVAL TEAM

Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει το φαινόμενο ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων που για να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κλείνουν τα μαγαζιά τους και μαζί τα βιβλία στην Εφορία και είτε μετατρέπουν την κατοικία τους σε επαγγελματική στέγη είτε με τα σύνεργα ανά χείρας γίνονται «πλανόδιοι πωλητές».

Σε ορισμένα επαγγέλματα η «μαύρη» οικονομία νέου τύπου αγγίζει σε ποσοστά και το 40%, με πρωταγωνιστές κομμωτήρια, φροντιστήρια, μεσίτες, ακόμα και ιερόδουλες.
Η Γιάννα Χ. διατηρούσε κομμωτήριο για 15 χρόνια στον Γέρακα με σταθερή πελατεία. Στα χρόνια της κρίσης είδε την πελατεία και τα κέρδη να μειώνονται, τα έξοδα να αυξάνονται, να συσσωρεύονται χρέη προς τις τράπεζες και να αυξάνεται υπέρμετρα η φορολόγησή της. Ετσι άρχισε να χρωστά στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και βλέποντας την οικονομική κατάστασή της να μη βελτιώνεται αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στην επιχείρηση και να κλείσει τα βιβλία.

Ελάχιστα έξοδα

Όμως η Γιάννα δεν έφυγε από την αγορά. Συνέχισε να ασκεί το επάγγελμα και διατήρησε την πελατεία της. Με τη «βαλίτσα» στο χέρι και χωρίς ταμειακή μηχανή ή μπλοκ αποδείξεων άρχισε να επισκέπτεται τις πελάτισσες που είχε από το κομμωτήριο στα σπίτια τους και να παρέχει τις υπηρεσίες της. Τα χρήματα που βάζει στην τσέπη της είναι πλέον «μαύρα» και αφορολόγητα, ενώ έχει περιορίσει στο ελάχιστο τα έξοδά της, αφού δεν πληρώνει ενοίκιο για να διατηρεί κομμωτήριο, δεν απασχολεί προσωπικό, δεν έχει λειτουργικά έξοδα, δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και από τη στιγμή που δεν εκδίδει αποδείξεις, δεν αποδίδει ΦΠΑ 24% και δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος.

Η περίπτωση της Γιάννας είναι μία από τις χιλιάδες που συνθέτουν το νέο τοπίο που δημιουργείται στην αγορά και σε λίγα χρόνια ο χάρτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δείχνει λιγότερα μαγαζιά και γραφεία και περισσότερους περιπλανώμενους επαγγελματίες.

Το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και των «επαγγελμάτων της βαλίτσας» παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Οι επιχειρηματίες κλείνουν τα βιβλία και τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Έτσι από την αδήλωτη εργασία περάσαμε στην αδήλωτη επιχειρηματικότητα, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και το φαινόμενο της μετανάστευσης επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία κ.ά.).

Τα λεγόμενα «επαγγέλματα της βαλίτσας» (κομμωτές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, μανικιουρίστες, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) κατακλύζουν την αγορά, διογκώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. «Για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται και προφανώς δεν υπάρχει -και ενδεχόμενα είναι δύσκολο να υπάρξει- κανένας έλεγχος», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, για να προσθέσει ότι μόνο στον κλάδο των κομμωτών εκτιμάται ότι το 40% είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή τέσσερις στους δέκα κομμωτές εργάζονται παράνομα.

Περιπτώσεις
Και δεν είναι μόνο οι κομμωτές που εργάζονται παράνομα και εισπράττουν «μαύρες» αμοιβές:
• Φροντιστήρια κλείνουν και οι καθηγητές συνεχίζουν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους, είτε χρησιμοποιώντας το σπίτι τους είτε το σπίτι των παιδιών, χωρίς βέβαια να κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
• Μεσίτες, μετά την καθίζηση που έχει υποστεί ο κλάδος της οικοδομής, αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους. Ωστόσο εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους και πολλοί μάλιστα συνεχίζουν να δημοσιοποιούν το τηλέφωνό τους στις αγγελίες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων είτε σε εφημερίδες είτε σε σχετικές ιστοσελίδες.
• Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ραντεβού τους και οι μανικιουρίστες, οι οποίες φροντίζουν κατ’ οίκον τις πελάτισσές ή τους πελάτες τους εισπράττοντας συνήθως 10-30 ευρώ για κάθε επίσκεψη.
• Από τον κατάλογο των «επαγγελμάτων της βαλίτσας» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το αρχαιότερο επάγγελμα. Οι «επαγγελματίες» του χώρου επισκέπτονται τους πελάτες τους και παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη.
Σχεδόν όλοι όσοι εργάζονται παράνομα δεν φοβούνται τον έλεγχο των Αρχών, καθώς διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους πελάτες τους και γνωρίζουν ότι έλεγχοι δεν γίνονται σε κατοικίες παρά μόνο στις έδρες των επιχειρήσεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Σαρωτικοί έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν

Στους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδίως στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα στρέφει τώρα την προσοχή του ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.λπ.) που θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του εκάστοτε κλάδου, όπως αυτός προκύπτει από την ανάλυση κινδύνου (risk ana-lysis).

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ελεγκτές θα ψάχνουν ακόμη και τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση γονιών, παιδιών και αδελφών προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογουμένων που εργάζονται παράνομα και αποκτούν περιουσιακά στοιχεία. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με διαφορετική μέθοδο, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος ή ανά ομάδα των κλάδων. Γενικός κανόνας είναι ότι πρώτοι θα ελεγχθούν όσοι κατά το παρελθόν υπέπεσαν σε παραπτώματα.
Στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η ανάλυση κινδύνου για φοροδιαφυγή, στην οποία τα βασικά κριτήρια είναι:
• Τα εισοδήματα (ή ο τζίρος) που έχουν δηλωθεί κατά την τελευταία πενταετία.
• Το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων (ή του τζίρου) σε σχέση με την επαγγελματική έδρα. Το σύστημα θα χτυπά «κόκκινο» στις περιπτώσεις πολύ χαμηλού τζίρου, ενώ η έδρα βρίσκεται σε περιοχή με πολύ υψηλά ενοίκια, είναι εμβαδού πολλών τετραγωνικών μέτρων κ.λπ.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλωθεί στην Εφορία για να μειώσουν το εισόδημα.
• Τα τραπεζικά δάνεια που έχουν ληφθεί και εάν χρησιμοποιήθηκαν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.
• Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία. Ειδικά σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να εντοπιστεί η επαγγελματική έδρα (π.χ. σε περιπτώσεις ατόμων που ασχολούνται με επισκευές), οι εφοριακοί θα ελέγχουν και την περιουσιακή κατάσταση των συγγενών τους α’ βαθμού (γονείς, τέκνα, αδέλφια) και τις πιθανές μεταβιβάσεις που έχουν γίνει.

Οι εφοριακοί θα επισκέπτονται ως υποψήφιοι πελάτες και την επαγγελματική έδρα του ελεύθερου επαγγελματία (π.χ. το ιατρείο), προκειμένου να διαπιστώσουν τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται, το κόστος που έχει δαπανηθεί για έπιπλα κ.ά. και να τα συσχετίσουν με το δηλωθέν εισόδημα.

Πάντως, στις Εφορίες σχηματίζονται ουρές από μικροεπιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν από τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Στο εξωτερικό

Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» κάνουν τους υπολογισμούς τους και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ζητώντας συμβουλές και λύσεις από λογιστές-φοροτεχνικούς με στόχο να περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στα εισοδήματά τους.

Μεταξύ των λύσεων που επιλέγουν είναι η φυγή σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, και η «προσαρμογή» των κερδών τους μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που κλείνουν τα βιβλία τους (ατομικές επιχειρήσεις) και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους προκειμένου να διαβιώσουν.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.