Στα «κύματα» Ρώσων, Τούρκων και Ισραηλινών επισκεπτών, που, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να συρρεύσουν στη Θεσσαλονίκη, κατά τους μήνες...

που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, εναποθέτει τις ελπίδες του το αεροδρόμιο «Μακεδονία», για να γίνει η διαφορά και να υπάρξει ανάκαμψη της κίνησης που έχει υποχωρήσει.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς για το αεροδρόμιο της πόλης, και όπως παραδέχεται ο αερολιμενάρχης, κ. Α. Τοπούζας, η πτώση στην επιβατική του κίνηση έχει φθάσει στο 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2010. «Το 2010 ήταν μια κακή χρονιά, αλλά τελικά κρατηθήκαμε με την πτώση να περιορίζεται στο μόλις 3,7%. Κάτι που σημαίνει πως διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου λίγο λιγότεροι από 4 εκατομμύρια επιβάτες», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «με βάση την εξέλιξη του 3μήνου, τα χειρότερα δεν τα αποφύγαμε. Ήρθαν φέτος». 

Παρά το κακό ξεκίνημα, ο αερολιμενάρχης δεν χάνει την αισιοδοξία του και προσβλέπει σε δυναμική συνέχεια, με ανατροπή των δεδομένων και επιστροφή σε αύξηση περίπου 5%. Που βασίζεται; Αφενός στο γεγονός ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair άρχισε να πετά σε επτά ευρωπαϊκούς προορισμούς και από τη δραστηριότητά της εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο «Μακεδονία», έως το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον 200 χιλ. επιβάτες. 

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η εξέλιξη που δημιουργεί προσδοκίες. Στις επόμενες ημέρες προγραμματίζει απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη στη Μόσχα ο ρωσικός αερομεταφορέας Aeroflot κι αν ληφθεί υπόψη ότι το ίδιο θα πράξει προσεχώς και η Aegean, προς τη ρωσική πρωτεύουσα, τότε «περιμένουμε φέτος ο αριθμός των Ρώσων που θα εξυπηρετηθούν από το Μακεδονία, να υπερβεί τους 300 χιλ. από τους 160 χιλ. πέρσι». Η Aegean πρόκειται, επίσης, να εντάξει στους προορισμούς της δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς το Παρίσι, ενώ από 27 Μαίου, παρουσία και Τούρκου υπουργού, όπως φημολογείται, πρόκειται να εγκαινιαστεί και η απευθείας σύνδεση του «Μακεδονία» με την Κωνσταντινούπολη. Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα που έρχονται και από το Ισραήλ, αφού όπως σας πληροφόρησε ήδη, από χθες η Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Οικονομικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πόρων, κ. Χασδάι Καπόν, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο εκτίμησε ότι το 2012 αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη μας 100.000 ισραηλινοί.

Ήδη από τις 23 Μαρτίου ένα τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία στο Ισραήλ ενεργοποίησε τέσσερις πτήσεις τσάρτερ προς τη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας κάθε φορά τουλάχιστον 200 Ισραηλινούς, οι οποίοι μένουν στην πόλη, κατά τον κ. Καπόν, από 2 έως και 7 ημέρες. Οι πτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Νοέμβριο και οι εκτιμήσεις του πρακτορείου, το οποίο πέρσι διακίνησε στη Θεσσαλονίκη 4.500 τουρίστες, είναι ότι φέτος οι τουρίστες από το Ισραήλ να φτάσουν τις 40.000 άτομα, με προοπτική ένα χρόνο μετά, το 2012, να υπερβούν τις 100.000 άτομα. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι ανάλογα αποτελέσματα θα έχουν οι προσπάθειές μας και προς τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής και της Ρωσίας, αλλά και προς την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Καπόν.

Πηγή: voria.gr