Η μοντέζ και σκηνοθέτης Γιάννα Σπυροπούλου, σημαντική προσωπικότητα της ελληνικής κινηματογραφίας και της τηλεόρασης, «έφυγε» από τη ζωή.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στο Νεκροταφείο Ζωγράφου αύριο, Τρίτη 8 Μαρτίου στις 11:15 π.μ..

Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, η Γιάννα Σπυροπούλου αναλώθηκε στην τέχνη του μοντάζ και άφησε πίσω της ένα πολυσήμαντο έργο. Από πολύ νέα, μυήθηκε δίπλα στον μεγάλο μοντέρ του ελληνικού κινηματογράφου Γιώργο Τσαούλη στην τέχνη και τις τεχνικές του μοντάζ. Γρήγορα αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες και πλέον αξιόπιστες μοντέζ, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, εκατοντάδες επεισόδια τηλεοπτικών σειρών και αμέτρητος αριθμός ταινιών ντοκιμαντέρ, είναι σήμερα κατάλοιπα της άριστης τεχνικής, της γνώσης και της ακρίβειας της Γιάννας Σπυροπούλου, κληρονομιά για όλους τους νεότερους μοντέζ.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου - με τον Ιάκωβο Καμπανέλη στο «Κανόνι και το Αηδόνι», τον Γιώργο Πανουσόπουλο στο «Ταξίδι του Μέλιτος», τον Κώστα Φέρρη στην «Φόνισσα» και το «Ρεμπέτικο», την Τώνια Μαρκετάκη στις «Κρυστάλλινες Νύκτες», τον Γιώργο Τζαβέλλα στην «Αντιγόνη», τον Τάσο Ψαρρά στην «Άλλη Όψη», τον Νίκο Ζερβό, τον Δημήτρη Σταύρακα, τον Αντώνη Τέμπο, τον Λευτέρη Χαρωνίτη, τον Κώστα Αυγέρη, τον Κώστα Κουτσομύτη, την Ηρώ Σγουράκη και πολλούς άλλους.

Δεκάδες όμως είναι οι σκηνοθέτες που νέοι και άπειροι, τότε, πλησίαζαν την Σπυροπούλου και της ζητούσαν να τους μοντάρει την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ.

Με την σπάνια αγάπη της για τον κινηματογράφο και την αλληλεγγύη της στους νέους κινηματογραφιστές αναδείχτηκε σε έναν κινηματογραφικό καθοδηγητή των νέων σκηνοθετών.

«Η Γιάννα Σπυροπούλου υπήρξε σπάνιο παράδειγμα γενναιοδωρίας, αλληλεγγύης και προσφοράς στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι και την τελευταία δύσκολη περίοδο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που «ευτύχησε να την έχει ως εξέχων μέλος της».

«Το πλούσιο έργο της, η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνική της, η καλλιτεχνική ματιά της και οι καινοτομίες της στην τέχνη του μοντάζ αξίζουν να μελετηθούν γιατί αποτελούν καταστάλαγμα τεράστιας γνώσης και εμπειρίας και του ιδιαίτερου αισθήματός της για τον κινηματογράφο», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, σημειώνοντας ότι «θα κάνει αυτό που οφείλει για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το έργο της».

Πηγή: naftemporiki.gr