Βρεθήκαμε στην πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη

|
ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Mια πρωτότυπη λέσχη, διαφορετική από τις άλλες, λειτουργεί πλέον στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης είναι γεγονός και οι ιδρυτές της είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, ώστε να νομιμοποιηθεί η κάνναβη και τα παράγωγα αυτής στην Ελλάδα. Η ανοιχτή παρουσίαση της προσπάθειας έγινε χτες στον Πολυχώρο «Βιοτεχνία» και το Thestival ήταν εκεί.

Encod: Η έμπνευση

Σκοπός της λέσχης είναι να καλλιεργεί η ίδια με την βοήθεια κηπουρών το φυτό για τα μέλη της, τα οποία θα χρησιμοποιούν είτε για ιατρικούς σκοπούς είτε απλά για την ευχαρίστησή τους. Κι επειδή η ιδέα πρέπει να… γυρίζει, θέλουν να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάλογες λέσχες στην Ελλάδα. Οι θιασώτες της ιδέας, μάλιστα, υποστηρίζουν πως η χρήση της δεν εθίζει και πως ενδείκνυται αναμφίβολα ως φαρμακευτικό μέσο για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Το όλο εγχείρημα έχει στηριχτεί στο αναγνωρισμένο μοντέλο του encod, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι η διαφάνεια, ο μη εμπορικός χαρακτήρας και οι συλλογικές αποφάσεις (δείτε αναλυτικά για το encod εδώ).

Στην ουσία, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο παρά για συλλογική αυτοκαλλιέργεια, η οποία έχει παύσει να είναι αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 29 του ισχύοντος νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πιέσεις και ο… Μπόμπολας

Άμεση προτεραιότητα τους είναι να βρεθούν σε ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση. Όπως τονίζουν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, είχαν ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης. Παρότι θεωρούν δύσκολο να αλλάξει κάτι άμεσα, προσβλέπουν για αρχή σε μια τροπολογία του άρθρου 29 περί αυτοκαλλιέργειας, που θα αποποινικοποιεί την κατοχή και χρήση κάνναβης.

«Θα είναι αισχρό τη νομιμοποίηση της κάνναβης να εκμεταλλευτούν μεγαλοεργολάβοι. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τιμή των 15 ευρώ το γραμμάριο στην οποία προμηθευόμαστε τώρα, θα αποτελεί παρελθόν. Είναι εύκολο κανείς να το καλλιεργήσει, οπότε θα πρέπει πάση θυσία να μείνει κάτι το αυτοδιαχειριζόμενο», προσθέτουν.

Ποιότητα ΑΑ

Η κάνναβη που θα καλλιεργεί ο καθένας, σύμφωνα με τα μέλη της λέσχης, θα είναι σαφώς καλύτερη ποιοτικά από αυτή που αναγκάζεται να προμηθευτεί από τη μαύρη αγορά. Κι αυτό θα συμβεί γιατί η νομιμοποίηση, όπως υποστηρίζουν, θα θέσει σε εφαρμογή και επιστημονικές μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και ελέγχους για ακόμη πιο… μυρωδάτα αποτελέσματα.

Πως γίνομαι μέλος;

Τα ιδρυτικά μέλη της Κοινωνικής Λέσχης όρισαν το 30 ως τον ανώτατο αριθμό μελών της. Αυτός, όπως δηλώνουν, είναι ο μόνος τρόπος ώστε να επιτευχθεί καλύτερη συνεννόηση και διαφάνεια στις λειτουργίες της.

Σύμφωνα με το καταστατικό τους:

– Η εγγραφή μελών θα γίνεται μόνο μετά από πρόσκληση κάποιου μέλους.
– Τα μέλη μιας Λέσχης δεν επιτρέπεται να είναι μέλη άλλης ΚΛΚ.
– Η καλλιέργεια των φυτών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε χώρο της Λέσχης.
– Πρόσβαση στα φυτά θα έχουν μόνο οι ενδεδειγμένοι κηπουροί.

Προς το παρόν, η ιστοσελίδα τους είναι υπό κατασκευή (δείτε εδώ) και οι τρόποι επικοινωνίας είναι το μέιλ τους (info@thesscannabisclub.org) και η σελίδα τους στο Facebook (πατήστε εδώ).

Αν,τέλος, αποφασίσετε να ενταχθείτε στην ομάδα τους, να είστε έτοιμοι για ανυπακοή μέχρι την επίτευξη του στόχου, με την ψυχολογική και ηθική υποστήριξη του συντονιστικού των μελών σε περίπτωση… αυτοφώρου!

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.