Χοζεβά: Άρωμα Αμοργού σε ένα παραδοσιακό καφενείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

|
ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα ανάμεσα στα δεκάδες μαγαζιά, με ρούχα, παντόφλες και άλλα είδη που βρίσκονται στο Καπάνι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για το Χοζεβά το παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες στην οδό Σπανδώνη 5 στην κεντρική αγορά της πόλης.

Ιδιοκτήτες είναι ένα νεαρό ανδρόγυνο ο Αλέξανδρος και η Μαρία που παρά την κρίση σκέφτηκαν να κάνουν το βήμα και να ανοίξουν τη δικιά τους επιχείρηση, με πηγή έμπνευσης το αγαπημένο τους νησί την Αμοργό.

Στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Χοζεβά, λειτουργούσε παλαιότερα η οικογενειακή επιχείρηση του Αλέξανδρου Καραπαναγιώτη, που πουλούσε παντόφλες. Λίγο η κρίση, λίγο η ανάγκη να κάνει κάτι δικό του ανάγκασα τον Αλέξανδρο να μετατρέψει το παντοφλάδικο σε ένα, όμορφο παραδοσιακό καφενείο.

” Το κτίριο είναι της οικογένειας και λειτουργούσε ως μαγαζί με παντόφλες. Λόγω της κρίσης το μαγαζί δεν τραβούσε, αλλά δεν ήθελα και εγώ να ασχοληθώ με αυτό. Ήθελα να κάνω κάτι δικό μου. Είδα ότι αυτό που έχει προοπτικές είναι ο καφές, η εστίαση οπότε έψαξα να κάνω κάτι αντίστοιχο” λέει μιλώντας στο thestival.gr, o 35χρονος ιδιοκτήτης του Χοζεβά.

Με οδηγό την αγάπη τους για το νησί της Αμοργού, ο Αλέξανδρος και η Μαρία ξεκίνησαν το Απρίλιου του 2013 να χτίζουν το “όνειρο” τους. Με αγάπη, μεράκι και σκληρή δουλειά παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατάφεραν να ανοίξουν το μαγαζί τους τον περασμένο Νοέμβριο.

Στην ερώτηση γιατί “Χοζεβά” o Αλέξανδρος απαντάει με μια ιστορία. ” Το 2009 επισκεφθήκαμε την Αμοργό μαζί με την γυναίκα μου. Μας άρεσε τόσο το νησί που της είπα αν παντρευτούμε θα το κάνουμε εκεί. Όπως και έγινε. Στην αρχή ψάχναμε ακόμα και σπίτι για να μείνουμε εκεί αλλά δεν τα καταφέραμε. Έτσι σκεφτήκαμε το παραδοσιακό καφενείο που θα ανοίξουμε να σχετίζεται με το αγαπημένο μας νησί.” αφηγείται αρχικά στο thestival και προσθέτει ” Δεν θέλαμε να πατήσουμε στα τετριμμένα και στα κλασσικά δηλαδή να ονομάσουμε το μαγαζί, Αμοργός ή κάτι αντίστοιχο οπότε σκεφτήκαμε να το ονομάσουμε Χοζεβά παίρνοντας έμπνευση από την εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιότισας που ταξίδεψε στο ομώνυμο μοναστήρι της Αμοργού ένα μοναστήρι στην Παλαιστίνη.”

To “Χοζεβά” δεν στηρίζεται αποκλειστικά στον καφέ αλλά ποντάρει πολλά στο Τσίπουρο που προσφέρει στους πελάτες μαζί με τον ποιοτικό μεζέ. Οι περισσότεροι από τους μεζέδες είναι στην κυριολεξία σπιτικοί αφού ετοιμάζονται και μαγειρεύονται στο σπίτι από την Μαρία την γυναίκα του Αλέξανδρου, την μητέρα και την πεθερά του.

Από το καφενείο δεν θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή ψημένη ρακί Αμοργού ενώ σε λίγο καιρό θα προσφέρεται και παραδοσιακή φάβα από το νησί των Κυκλάδων.
” Δεν θέλουμε να στηριχθούμε στον καφέ γιατί καλό καφέ κάνουν πολλοί. Ποντάρουμε πολλά στο τσίπουρο και τον καλό μεζέ. Θέλουμε ο πελάτης που θα ξεκλέβει λίγη ώρα από την δουλειά του ή αυτός που θέλει λίγο να ηρεμήσει και να πάει σπίτι του, να έρθει σε εμάς και να πιεί ένα τσίπουρο και να φάει ένα νόστιμο και ποιοτικό μεζέ σε πολύ καλή τιμή” αναφέρει στο thestival.gr, ο 35χρονος ιδιοκτήτης.
Γαύρος με ελιά, πιάζ, ντολμαδάκια, ρεβύθια με σπανάκι, ρολάκια μελιτζάνας με μπέικον είναι μερικά μόνο από τα σπιτικά μεζεδάκια που προσφέρει το ” Χοζεβά”.

Επικοινωνία: Σπανδωνή 5, τηλ 2310277833
Facebook: (ΕΔΩ)

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.