Την εξάλειψη της λίστας αναμονής χρηστών ναρκωτικών ουσιών για τη χορήγηση υποκατάστατων, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θέτει ως στόχο το υπουργείο Υγείας...

όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, σε σύσκεψη, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΚΑΝΑ και των διοικήσεων των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας.

Με ορόσημο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών προβλέπεται να ενταχθούν σε προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, στις μονάδες που θα δημιουργηθούν μέσα στα νοσοκομεία. Οι διοικητές μάλιστα, των νοσοκομείων θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν ολοκληρώσει τις μελέτες για τους χώρους που θα φιλοξενηθούν οι μονάδες, αλλά και για το προσωπικό που θα τις στελεχώσει.

Η χορήγηση υποκατάστατων από τα νοσοκομεία αναμένεται να βάλει τέλος στις λίστες αναμονής για τους 887 χρήστες (βόρειας Ελλάδας) που κατά μέσο όρο φτάνει τα εφτά χρόνια.

Οι διοικητές των νοσοκομείων επισήμαναν την έλλειψη χώρων αλλά και τεχνογνωσίας, στα νοσοκομεία όπου θα φιλοξενηθούν οι μονάδες, ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι εν ανάγκη θα κατασκευαστούν προκάτ δομές, στους αύλειους χώρους των νοσοκομείων ή θα ζητηθεί η εθελοντική συμμετοχή των φαρμακοποιών, στην προσπάθεια χορήγησης υποκατάστατων.

Εξετάστηκε ακόμα, ως προτεραιότητα και το θέμα της μεταφοράς των υπηρεσιών χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ από την οδό Ευζώνων σε καταλληλότερο κτίριο.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε την ανάγκη να καλύπτεται η χορήγηση υποκατάστατων από τα Ταμεία- κάτι που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε να εξετάσει- αλλά και να δημιουργηθούν δομές στο Δήμο, που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την πρόληψη από τα ναρκωτικά.

 

Ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε και σε σύσκεψη με εκπροσώπους εργαζομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρουσία και του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιου Χατζή, και αναφέρθηκε στην ίδρυση Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ενώ, σε ό,τι αφορά το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αεροψεκασμούς, εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι.