Θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας τα τροχαία και η κατανάλωση αντιβιοτικών

|
THESTIVAL TEAM

Μία πόλη με τον πληθυσμό του Βόλου, δηλαδή συνολικά 150.000 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 50 χρόνια στην ελληνική άσφαλτο. Τα τροχαία δυστυχήματα, καθώς και οι θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια, αποτέλεσμα της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών, είναι οι δύο θλιβερές πρωτιές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέχει η Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε ενόψει των 16ου Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων και 8oυ Πανελλήνιου Συνέδριου Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής με θέμα: «Τραύμα – Λοίμωξη – Σήψη», που θα πραγματοποιηθεί 3 – 6 Οκτωβρίου 2019, στο Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ και Διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καμπαρούδης, κάθε χρόνο εξαιτίας των τροχαίων «αφανίζεται» ένα χωριό 2.000 – 3.000 κατοίκων, γεγονός που μας φέρνει στην πρώτη θέση στην ΕΕ σε θανάτους και αναπηρίες, μετά τις χώρες της Βαλτικής. Μάλιστα, όπως επισήμανε, για κάθε νεκρό αντιστοιχούν τρεις μόνιμα ανάπηροι.

“Είμαστε πρώτοι σε θανάτους, αναπηρίες και τροχαία δυστυχήματα στην Ευρώπη. Εμείς μπορούμε να παρέμβουμε στην αντιμετώπιση των πολυτραυματιών. Έχει μπει στη ζωή μας η μαζική καταστροφή όπως η θεομηνίες, τα πολύνεκρα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Θα υπάρξει εφαρμογή για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια περιστατικά”, σημείωσε ο κ. Καμπαρούδης, μιλώντας για το συνέδρειο. Μάλιστα, εξήγησε ότι “Θα παρουσιάσουμε ένα εικονικό δυστύχημα ενώ θα ενημερώσουμε τον κόσμο στο γιατί δεν πρέπει να κάνει τη χρήση αντιβιοτικών κατά των τρόπο που το κάνει”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τεπετές, τόνισε ότι τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα στις ηλικίες έως 40 ετών, ενώ αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία απώλειας ζωών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα τροχαία έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως το δημογραφικό, το κόστος νοσηλείας, αλλά και την απώλεια ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες. 

Την απόλυτη πρωτιά κατέχει η χώρα μας και ως προς την κατανάλωση αντιβιοτικών και συνεπακόλουθα στην αντοχή στα μικρόβια. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουτελιδάκης, εξαιτίας της κακής χρήσης των αντιβιοτικών έχουν δημιουργηθεί πολυανθεκτικά, αλλά και πανανθεκτικά μικρόβια, τα οποία δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με κανένα σκεύασμα. Μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία εμφανίζουν το υψηλότερο αριθμό πανευρωπαϊκά στο ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους αφού έχουν προσβληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια, το οποίο φτάνει το 37%. Από την πλευρά του, ο κ. Καμπαρούδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ανάλογη κατανάλωση αντιβιοτικών με την Ισπανία, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνά τα 50 εκ. κατοίκους.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις λοιμώξεων, κάτι που δε συμβαίνει και με ευθύνη των γιατρών και των φαρμακοποιών. Εξαιτίας του υψηλού κόστους, μάλιστα, δεν παρασκευάζονται νέα αντιβιοτικά, αντιθέτως αποσύρονται κάποια διότι έχουν απωλέσει την αποτελεσματικότητά τους και πλέον οι έρευνες στρέφονται στη βελτίωση των υπαρχόντων. Ωστόσο, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η μόνη λύση είναι η ενημέρωση του κοινού και η καθοδήγηση των γιατρών στη σωστή συνταγογράφηση.
Τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία ώστε να μην πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το φαινόμενο ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. «Δεν είναι δυνατόν τα αντιβιοτικά να πωλούνται στα φαρμακεία όπως τα αντηλιακά. Θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να μη χορηγείται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε.

Παράλληλες δράσεις 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα των τροχαίων και της χρήσης αντιβιοτικών και συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό με τον πεντάλογο της σωστής χρήσης των αντιβιοτικών, ενώ θα γίνει εικονικό τροχαίο με την αντίστοιχη παροχή πρώτων βοηθειών στο «θύμα».
Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και ώρα 10.00, στη Μονή Λαζαριστών, θα πραγματοποιηθεί εικονική αναπαράσταση μαζικής καταστροφής με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, κατά την οποία θα υπάρχουν 70 τραυματίες, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά.
Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλώσεις μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο, εδώ. 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.