Η υγιής σεξουαλική επιθυμία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η σωματική υγεία, η ψυχολογική κατάσταση αλλά και η σχέση μεταξύ των δύο ερωτικών συντρόφων.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί τρόποι τόνωσης της ερωτικής διάθεσης και μάλιστα φυσικοί.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, και βότανα που, σύμφωνα με το onmed.gr, προσφέρουν τόνωση της λίμπιντο και βελτίωση της σεξουαλικής ζωής.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Η έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β9, Β6, Β12) συνδέεται με το επίμονο αίσθημα κόπωσης και τη μειωμένη ερωτική διάθεση. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα πουλερικά, το μοσχάρι, το αυγό και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αντιοξειδωτικά: Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες Α και Ε υποστηρίζουν τη φυσική παραγωγή ορμονών που ευνοούν τη διάθεση και τη λίμπιντο. Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι παρέχουν στον οργανισμό αυτές τις απαραίτητες βιταμίνες.

Ψευδάργυρος: Το μέταλλο θεωρείται ότι έχει αφροδισιακή δράση στον οργανισμό. Βρίσκεται μεταξύ άλλων στα οστρακοειδή, στο μοσχάρι, στα ρεβίθια και στο κοτόπουλο.

Σελήνιο: Το λαμβάνουμε από τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το μοσχάρι, ο τόνος και οι σπόροι. Είναι απαραίτητο κυρίως για την καλή σεξουαλική λειτουργία των αντρών, αφού συμβάλλει στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων.

L-αργινίνη: Μελέτες έχουν δείξει ότι το συμπλήρωμα του αμινοξέος L-αργινίνη μπορεί να ενισχύσει τη γυναικεία λίμπιντο, επειδή προωθεί την καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Διατροφικές πηγές του αμινοξέος είναι μεταξύ άλλων τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Ω-3 λιπαρά: Βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί αλλά και στους ξηρούς καρπούς και στο αβοκάντο. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και δρουν ενάντια στην κατάθλιψη κι έτσι λειτουργούν ευεργετικά για την ερωτική διάθεση.

Τζίνσενγκ: Χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και να ενισχύσει την ερωτική διάθεση.