Η οδοντική υγιεινή είναι κάτι πολύ σημαντικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αγνοείς. Συνήθως όλοι επικεντρωνόμαστε στη λεύκανση των δοντιών και στο πώς θα κάνουμε τα χείλη μας να φαίνονται πιο ζουμερά και ενυδατωμένα και ξεχνάμε να ελέγξουμε αν και γιατί μπορεί να μυρίζει η αναπνοή μας.

Μπορεί να μην αμελείς το βούρτσισμα των δοντιών σου, όμως η άσχημη αναπνοή δεν πηγάζει αποκλειστικά από το αν πλένεις τα δόντια σου ή όχι. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μυρίζει άσχημα η αναπνοή σου, όμως υπάρχουν τέσσερις που ίσως δεν τους είχες σκεφτεί ποτέ. Ο dental expert Kevin Sands έχει να σου πεί κάτι γι' αυτό το θέμα που σε απασχολεί και σου έχει και τις αιτίες για τις οποίες μπορεί να μυρίζει η αναπνοή σου.

Διάβασε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι, και ίσως βοηθηθείς να αλλάξεις κάποια πράγματα από την καθημερινότητά σου.

Η διατροφή σου Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες λειτουργούν με δύο τρόπους που μπορεί να προκαλέσουν άσχημη αναπνοή Η κατανάλωση τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες παράγει μεγάλες ποσότητες αμινοξέων, τα οποία τροφοδοτούν με βακτήρια και μυρίζουν άσχημα. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κάνουν το σώμα σου να καίει περισσότερο λίπος, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κετονών, που κάνουν την αναπνοή σου να μη μυρίζει ωραία.

Αλκοόλ Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αφυδατώνει το σώμα. Με τη σειρά του, στεγνώνει το στόμα επιβραδύνοντας την παραγωγή σάλιου και αυξάνοντας τα βακτήρια κάτι που δημιουργεί κακή αναπνοή. Η κατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει επίσης στο πεπτικό σύστημα και στον οισοφάγο, προκαλώντας την οσμή του στομαχικού οξέος να βγει από το στόμα.

Φάρμακα Τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ασπιρίνη, μειώνουν την ποσότητα του σάλιου στο στόμα. Αυτό αφήνει το στόμα στεγνό και δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια, γεγονός που οδηγεί σε κακή αναπνοή.

Πηγή: queen.gr