“Ασυνείδητοι ή άσχετοι γιατροί δεν συνιστούν τον εμβολιασμό”

|
THESTIVAL TEAM

Σοβαρές καταγγελίες έκανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 είπε ότι υπάρχουν γιατροί που αποτρέπουν ή δεν συστήνουν τον εμβολιασμό.

«Όσοι είμαστε γιατροί και στο υγειονομικό σύστημα είμαστε γνώστες τέτοιων συμπεριφορών, από συναδέλφους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να υιοθετούν χλιαρή έως αδιάφορη στάση, έως να υιοθετούν ενεργητικές συμπεριφορές αποτροπής στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων για ακατανόητους επιστημονικά λόγους» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος πρόσθεσε: «Αυτά είναι επιστημονικά και ηθικά απαράδεκτα, και εν μέσω της έξαρσης της επιδημίας της γρίπης και με τα θύματα να αριθμούν 40 έως τώρα θεωρούμε σκόπιμα να γίνει μια τέτοια αναφορά. Ότι οι πολίτες πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι και να ζητούν το εμβόλιο και σε περίπτωση άρνησης να επιμένουν στους λόγους που επικαλείται ο γιατρός αυτή την άρνηση».

Ο υποδιοικητής είπε ότι οι οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σαφέστατες: «Οι γιατροί που δεν συνιστούν τον εμβολιασμό είναι ή ασυνείδητοι ή άσχετοι».

«Αυτό το θέμα – και γι’ αυτό μίλησα για αναφορές- είναι σαν να συζητάμε για το “φακελάκι”: Γνωρίζουμε ποιοι παίρνουν φακελάκι αλλά η απόσταση από τη γνώση αυτή μεχρι να γίνει καταγγελία δυστυχώς φαίνεται ότι είναι μεγάλη. Ο κόσμος φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με τον γιατρό του. Δεν έχουμε επώνυμες καταγγελίες. Με τη δημόσια τοποθέτηση και την ενημέρωσή μας, οι πολίτες θα δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Όταν φτάσει τέτοια καταγγελία σε εμάς ή σε ιατρικούς συλλόγους θα κάνουμε μηνύσεις» συνέχισε.

«Μιλώντας με συναδέλφους, μια έγκυος μού ανέφερε ότι γυναικολόγος τής είπε να μην κάνει το εμβόλιο και έκλεισε το τηλέφωνο. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Ο επιστημονικά ανεπαρκής δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια άποψη που ξεκινά από τον ωχαδερφισμό. Δεν μας προκαλεί προκαλεί έκπληξη το γεγονός, (οι γιατροί αυτοί) είναι επιεικώς απαράδεκτοι, γι’ αυτό αναγκάστηκα να μιλήσω τόσο σκληρά» είπε.

Και επισήμανε ότι «ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάζεται το 75%. Κάθε χρόνο θρηνούμε ομάδες από ευπαθείς. Έχει ευθύνη και ο θεράπων ιατρός που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Βέβαια, παρά τις συστάσεις των ιατρών, φταίνε και οι ίδιοι οι ασθενείς που αρνούνται να το κάνουν».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.