Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της γρίπης σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με εννέα άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τον ιό.

Πρόκειται για επτά άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 39 έως 87 ετών, εκ των οποίων οι οκτώ είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στα τέσσερα από τα θύματα, απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και στα πέντε ιός γρίπης τύπου Β, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το σύνολο των ασθενών που απεβίωσαν, κανένας δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη, παρότι οι οκτώ από τους εννέα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Η δραστηριότητα του ιού εμφανίζεται αυξημένη και εκτιμάται πως μία στις 20 επισκέψεις σε γιατρούς αφορά ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (σχετικό γράφημα πιο κάτω).

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι επισκέψεις με “γριπώδη συνδρομή” εμφάνισαν αύξηση το διάστημα 29 Ιανουαρίου – 4 Φεβρουαρίου.

Το ίδιο διάστημα, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 178 “ύποπτα” κλινικά δείγματα, 142 από νοσοκομεία και 36 από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Τα 51 (28,7%), ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 6 ήταν τύπου Α και τα 45 τύπου Β. Τα 4 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και βρέθηκε ότι ανήκουν στον πανδημικό υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.

Την εβδομάδα 29 Ιανουαρίου με 4 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 34 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από τους 34 αυτούς ασθενείς, οι 21 ήταν άνδρες και οι 13 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 81 έτη και εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι τρεις.

Τα 18 από τα κρούσματα αυτά οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 16 στον ιό γρίπης τύπου Β.