Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και πιέσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), το πρώτο “λουκέτο” σε παράνομο ινστιτούτο λεύκανσης δοντιών είναι γεγονός. Η εν λόγω επιχείρηση, η οποία λειτουργούσε χωρίς άδεια σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, πλέον έχει σφραγιστεί, κατόπιν όλων των απαραίτητων ενεργειών στις οποίες προέβη ο Σύλλογος προς οφελος της Δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

“Πρόκειται για μια πρώτη νίκη των οδοντιάτρων της Θεσσαλονίκης απέναντι σε αγνώστου προελεύσεως και συμφερόντων επιχειρήσεις, που διατείνονται με θράσος ότι προσφέρουν ασφαλείς θεραπευτικές υπηρεσίες λεύκανσης. Ασκήσαμε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και τελικά είδαμε τους κόπους μας να ανταμείβονται. Οι ενέργειές μας δεν σταματούν εδώ. Τα παράνομα ινστιτούτα πληθαίνουν και θα κινηθούμε άμεσα και δυναμικά προκειμένου να σφραγιστούν ένα προς ένα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των συμπολιτών μας” ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Ειδικότερα, το παράνομο ινστιτούτο ελέγχθηκε από ειδικό κλιμάκιο του ΟΣΘ στις 27 Ιουλίου, το οποίο απάρτιζαν δύο οδοντίατροι- μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κι ένας μηχανικός- μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

“Εντός αυτού του επαγγελματικού χώρου ─ ο οποίος αποτελείται από δύο χώρους (αναμονής – Γραμματείας) και μία κύρια αίθουσα διενέργειας πράξεων λεύκανσης (35 τ.μ. περίπου) εντός της οποίας είναι εγκατεστημένες τέσσερις πολυθρόνες- έδρες λεύκανσης και τέσσερις λυχνίες φωτισμού ─ διαπιστώθηκε ότι διενεργούνται παρανόμως, επί βλάβη της δημόσιας Οδοντιατρικής υγείας των πολιτών, κλινικές Οδοντιατρικές πράξεις λεύκανσης δοντιών, χωρίς να υφίσταται νόμιμη Άδεια λειτουργίας Οδοντιατρείου (όπως αυτό άλλωστε προκύπτει και από το υπηρεσιακό αρχείο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσ/νίκης), παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, οι λευκάνσεις δοντιών «αποτελούν θεραπευτικές πράξεις και απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος Οδοντιάτρου» για την εκτέλεσή τους (βλ. σχετικά και υπ’ Αριθ. Πρωτ. 974/43/7-7-2016 Έγγραφο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας). Επίσης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη διάφορων λευκαντικών σκευασμάτων, καθώς και λοιπών οδοντιατρικών υλικών λεύκανσης (μασελάκια, δείγματα, οδοντιατρικά υλικά και γυαλιά προστασίας, που χρησιμοποιούνται κατά την πράξη λεύκανσης, πάγκος με διάφορα οδοντιατρικά υλικά, κ.α.)” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση αυτοψίας του ΟΣΘ.

Κατόπιν τούτου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ακολούθησε τη νόμιμη οδό και απευθύνθηκε στις αρμόδιες Αρχές (Υπουργείο Υγείας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές) για την παυση λειτουργίας της επιχείρησης, με αποτέλεσμα το παράνομο ινστιτούτο να σφραγιστεί προ ημερών από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λευκού Πύργου και να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 74.367,57 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974), όπως ισχύει» (κατ’ Άρθρο 85 του Ν. 4472/2017).

"Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με τους υπολοίπους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της χώρας, προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη μάστιγα των παράνομων ινστιτούτων λεύκανσης δοντιών. Συντονίζουμε τις ενέργειές μας και άμεσα θα θέσουμε το ζήτημα και στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να λάμωει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η νομιμότητα” τόνισε ο κ. Δεβλιώτης.