‘Εξι συνηθισμένα λάθη στο πρωινό γεύμα

|
THESTIVAL TEAM

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό και ουσιαστικό γεύμα της μέρας. Χωρίς πρωινό, το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Αφού περάσετε αρκετές ώρες χωρίς να φάτε τίποτα ενώ αναπαύεστε, αυτό το πρώτο γεύμα σας επιτρέπει να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τρώγοντας πρωινό θα αποφύγετε την κόπωση ή την κακή διάθεση.

Το πρωινό γεύμα αποτελεί το πρώτο καύσιμο του σώματός σας για τη μέρα και, αν θέλετε να την ξεκινήσετε σωστά, θα πρέπει να επιλέγετε συνετά αυτά που τρώτε.

Αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη στο πρωινό γεύμα και φροντίστε να εξασφαλίσετε την ενέργεια που χρειάζεστε.

1. Δεν τρώτε

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα λάθη όσον αφορά στο πρωινό, το οποίο κάνουν ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Επειδή η ζωή τους ακολουθεί πιο γρήγορους ρυθμούς, τείνουν να ξεχνούν ή να παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν χρόνο ή απλώς στο ότι δεν πεινάνε.

Αν ανήκετε σε αυτούς τους ανθρώπους, να θυμάστε ότι η συγκεκριμένη κακή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε πολλά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως έλκη, γαστρίτιδα και οξύτητα. Πρόκειται για πολύ οδυνηρές καταστάσεις.

Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που ακολουθούν πολύ αυστηρές δίαιτες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να τρώνε μια ποικιλία τροφών για πολλές ώρες. Πρόκειται για σφάλμα, εκτός αν ακολουθείτε τη σύσταση του γιατρού σας και υπάρχει επίβλεψη.

Πρέπει να τρώτε επαρκή ποσότητα τροφής, η οποία θα σας επιτρέψει να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και να αντιμετωπίσετε την υπόλοιπη μέρα.

2. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, είναι σημαντικό να καταναλώνετε μια καλή δόση πρωτεΐνης στο πρωινό γεύμα σας. Δεν αρκεί να τρώτε ένα μπολ δημητριακά για να σας κρατήσουν τις πρώτες ώρες της ημέρας.

Μερικοί άνθρωποι τρώνε μονάχα δημητριακά και παραλείπουν το γάλα, το οποίο εξασφαλίζει μια κανονική δόση πρωτεΐνης. Μια καλή εναλλακτική είναι μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί από σιτάρι ολικής άλεσης.

Μπορείτε να τη φάτε με λίγο αβοκάντο ή με ένα ή δύο ποσαρισμένα αβγά για ένα απλό και θρεπτικό πρωινό γεύμα.

Να θυμάστε ότι, αν δεν καταναλώσετε τη βασική ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε, μέσα σε λίγες ώρες θα πεινάτε πάλι.

3. Δεν καταναλώνετε αρκετές ίνες

Η αίσθηση της πείνας εμφανίζεται αν τρώτε πολλή ζάχαρη στο πρωινό σας, επειδή τα σάκχαρα χωνεύονται πολύ γρήγορα. Η επίδραση αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί με την κατανάλωση αρκετών ινών, που σας κρατούν χορτάτους για πολύ περισσότερη ώρα.

Είναι απαραίτητο να περιλαμβάνετε τουλάχιστον πέντε γραμμάρια ινών στο πρωινό γεύμα σας και να διατηρείτε την κατανάλωση ζάχαρης στο ελάχιστο. Ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε είδους επεξεργασμένη ζάχαρη. Τα δημητριακά με ζάχαρη ανήκουν στα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να επιλέξετε.

Το καλύτερο πρωινό είναι λαχανικά με λίγα δημητριακά ή λίγους σπόρους και ένα φρούτο.

4. Τρώτε πολύ λίγο

Αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο πρωινό γεύμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι ένα καλό πρωινό γεύμα περιλαμβάνει ένα φρούτο στο δρόμο για τη δουλειά ή το σχολείο. Η ιδέα αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και θα πρέπει να την εγκαταλείψετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Είναι καλύτερα να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να καθίσετε να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα, που περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, ινών, πρωτεΐνης και λίπους. Καταναλώνετε τουλάχιστον 300 ή 400 θερμίδες για να είστε βέβαιοι ότι θα παραμείνετε χορτάτοι μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Ένα πλήρες πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Λαχανικά και φρούτα.
  • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.
  • Περίπλοκους υδατάνθρακες.Υγιεινά λίπη, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους ή ελαιόλαδο.
  • Κάτι που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι, αν ασκείστε το πρωί και μάλιστα εντατικά, το σώμα σας μπορεί να πάθει σοκ.
  • Αντί να κάψει λιπαρά, θα κάψει μυϊκό ιστό.

Πριν πάτε στο γυμναστήριο, είναι καλή ιδέα να φάτε ένα ελαφρύ σνακ που σας εξασφαλίζει περίπλοκους υδατάνθρακες, ίνες και απαραίτητα αμινοξέα.

5. Δεν τρώτε λίπη

Επικρατεί η λανθασμένη πεποίθηση ότι το πρωινό γεύμα θα πρέπει να είναι μικρό και υγιεινό. Ίσως και ότι θα πρέπει να μην περιλαμβάνει λίπη. Αυτή η ιδέα είναι εντελώς λανθασμένη, επειδή ένα γεύμα χωρίς λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε πείνα ακόμα και μετά από μία ώρα.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε κατά τις πρώτες ώρες της μέρας να αντικαταστήσετε το γιαούρτι χωρίς λιπαρά με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Αν δεν θέλετε να κάνετε αυτή την αλλαγή, προσθέστε μερικούς ξηρούς καρπούς για να αποφύγετε την πείνα αργότερα.

Φυσικά θα πρέπει να αφιερώσετε το χρόνο που χρειάζεται για ένα υγιεινό γεύμα. Ένα μπολ γιαούρτι με μερικούς ξηρούς καρπούς δεν αποτελεί πλήρες πρωινό.

6. Τρώτε πρωινό πολύ αργά

Είναι καλύτερα να τρώτε μέσα στη μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα. Όσο περισσότερο καθυστερείτε το πρωινό γεύμα, τόσο πιο πολύ θα πεινάτε και τόσο πιο δύσκολο θα είναι να παραμείνετε χορτάτοι αφού φάτε.

Η έλλειψη χρόνου δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί δικαιολογία για να μη φάτε ένα πλήρες και υγιεινό πρωινό. Ο σχεδιασμός του πρωινού σας εκ των προτέρων και η εκμάθηση των σωστών διατροφικών επιλογών θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε το χρόνο σας στο έπακρο.

Μην ξεχνάτε ότι η κατανάλωση ενός πλήρους πρωινού γεύματος σας βοηθάει να έχετε ενέργεια όλη τη μέρα. Μην κάνετε τα παραπάνω λάθη στο πρωινό γεύμα σας!

 

Πηγή: meygeia.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.