Βιταμίνη D: Ο ρόλος της στην επούλωση των εγκαυμάτων

|
THESTIVAL TEAM

Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό βοηθούν τους ανθρώπους να αναρρώσουν ταχύτερα από ένα σοβαρό έγκαυμα, σε σύγκριση με όσους έχουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, σύμφωνα με τα ευρήματα βρετανικής μελέτης.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για την αντιβακτηριδιακή της δράση, είναι όμως η πρώτη έρευνα που εξετάζει τον ρόλο της στην ανάρρωση από έγκαυμα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Μπέρμινγκχαμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Τζένετ Λορντ και Κχαλιντ Αλ-Ταραχ, συσχέτισαν τον ρυθμό επούλωσης σε ορίζοντα 12μήνου και τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό των ασθενών.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ασθενείς είχαν τα υψηλότερα επίπεδα στον οργανισμό τους είχαν την καλύτερη πρόγνωση, με βελτιωμένη επούλωση, λιγότερες επιπλοκές και λιγότερα σημάδια.

Παρατήρησαν επίσης, ότι οι ασθενείς με εγκαύματα έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι η άμεση χορήγηση βιταμίνης D με τη μορφή συμπληρώματος αμέσως μετά το έγκαυμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ασθενή, περιλαμβανομένης της ενισχυμένης αντιμικροβιακής δράσης για την πρόληψη της λοίμωξης και την βελτίωση της διαδικασίας της επούλωσης.

«Ένα σοβαρό έγκαυμα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D και η χορήγηση συμπληρώματος μπορεί να είναι ο απλούστερος, ασφαλέστερος και οικονομικός τρόπος βελτίωσης του θεραπευτικού αποτελέσματος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας», εξηγεί η Δρ Λορντ.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές μελέτες.

Στόχος των ερευνητών είναι τώρα να δουν γιατί συμβαίνει η ταχεία απώλεια της βιταμίνης D αμέσως μετά από ένα έγκαυμα και πως θα μπορούν στο μέλλον να εμποδίσουν από το να συμβεί αυτό.

Παρά την βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην φροντίδα των εγκαυμάτων, πολλοί ασθενείς έχουν δυστυχώς ανεπαρκή ανάρρωση. Εκτός από την αργή επούλωση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λοιμώξεων και σήψης.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Χαρρογκέιτ.

πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.