Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ξεναγήθηκε στο νέο χώρο έκτασης 4.500 τ.μ, όπου θα φιλοξενηθούν καινούρια χειρουργεία με πλήρη εξοπλισμό και μία ακόμη ΜΕΘ 20 κλινών. Παράλληλα, ενημερώθηκε για την ανακατασκευή της υπάρχουσας πτέρυγας χειρουργείων και την προμήθεια - εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού του νοσοκομείου.

''Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και να δούμε την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Είναι πραγματικά εντυπωσιακής ποιότητας και σύγχρονης υποδομής και τεχνολογίας. Θεωρώ ότι είναι μια τεράστια αναβάθμιση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά γενικά για το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής. Το μεγάλο στοίχημα τώρα, είναι να μπορέσουμε καταρχήν γρήγορα να αποπερατωθεί η διαδικασία. Μέχρι το τέλος του χρόνου, έχουμε τις διαβεβαιώσεις από την ανάδοχο εταιρεία ότι θα ολοκληρωθεί. Χρειάζονται κάποιες συμπληρωματικές παρεμβάσεις'', δήλωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: ''Τα χειρουργεία είναι υπερσύγχρονα. Υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και για φορητό αξονικό τομογράφο, μία μοναδική καινοτομία στο σύστημα υγείας της χώρας. Επίσης, τα πλυντήρια και τα αποστειρωτήρια, είναι μία εξαιρετική υποδομή που μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, αλλά και των νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής. Το στοίχημα για την Πολιτεία είναι να μπορέσει να στελεχώσει αυτή την επένδυση που έχει γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής''.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός, ανέφερε: ''Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα δώσουν και πάλι τον καλύτερο τους εαυτό για να ανταπεξέλθουν στα νεα δεδομένα που θα μας βάλει η νέα υποδομή. Το νοσοκομείο βγήκε ασπροπρόσωπο σε όλες τις εκφράσεις του όσον αφορά την περιοχή της περίθαλψης στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Το ΑΧΕΠΑ μπορώ να δηλώσω είναι υποχρέωση μας και θα την τηρήσουμε, θα συνεχίσει να είναι η σημαία για όλα τα νοσοκομεία του Εθνικού συστήματος Υγείας της Β. Ελλάδας''.

O κ. Ξανθός είχε συνάντηση με τους εργαζομένους του ΑΧΕΠΑ στο αμφιθέτρο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ έθεσαν στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα όπως τόνισαν δημιουργούνται προβλήματα λόγω υποστελέχωσης,υποχρηματοδότησης, φόρτου εργασίας, έλλειψης υλικών αλλά και ασφάλειας στο νοσοκομείο. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι οι ελλείψεις στο ΕΣΥ φτάνουν το 35%. Παράλληλα, τόνισαν ότι υπάρχει συρρίκνωση  του προσωπικού του νοσοκομείου και ζήτησαν να υπάρξει εξειδικευμένο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Ακόμη, αναφερόμενοι στις εφημερίες σημείωσαν ότι ένας νοσηλευτής καλύπτει τρία τμήματα και στις εφημερίες υπάρχει ένας νοσηλευτής για 50 ασθενείς. "Μερικοί από εμάς έχουμε σοβαρά προβλήματα υγείας και είμαστε μεγάλοι σε ηλικία", τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο εξοπλισμός του νοσοκομείου είναι παμπάλαιος τονίζοντας συγκεκριμένα πως "έχουμε να πάρουμε πιεσόμετρο πάνω από 10 χρόνια". Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ καθώς όπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι γίνονται κλοπές και οι ίδιοι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν την δημόσια περιουσία και την περιουσία των ασθενών. Τέλος, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα χειρουργεία λόγω της έλλειψης υλικών.

"Αυτό που χρειάζεται το σύστημα υγείας είναι να δώσουμε αίσθησης σοβαρότητας και εργατικότητας. Δεν είμαστε μαϊντανοί πολιτικοί που έχουν πιάσει στασίδι στα πρωϊνάδικα. Είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση που κάναμε έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού, ενώ σημείωσε πως από εδώ και πέρα η έμφαση πρέπει να είναι στις μόνιμες προσλήψεις. "Πενταπλασιάσαμε την μεταβίβαση φόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία στο δημόσιο σύστημα υγείας επειδή ακριβώς πιστεύουμε μέσα από αυτή τη συνέργεια των κουμπαράδων, του κρατικού προϋπολογισμού και των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, μπορούμε να πετύχουμε μία αναβαθμισμένη λειτουργία στο σύστημα υγείας. Προκηρύχθηκαν λοιπόν για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις. Είναι σημαντικό ότι το 2016 αντιστράφηκε η σχέση αποχωρούντων προς προσερχόμενων και οι προσερχόμενοι, είναι περισσότεροι. Φιλοδοξούμε από εδώ και πέρα αυτό να είναι η μόνιμη κατάσταση. Επιλέξαμε να κάνουμε αυτή τη κίνηση μέσω του πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 4.000 ανθρώπων, το οποίο μπάλωσε κρίσιμα ελλείμματα του συστήματος Υγείας. Όταν έχει προηγηθεί μία πενταετία-εξαετία ξηλώματος τότε και το μπάλωμα έχει την αξία του. Ετοιμάζουμε μια προκήρυξη 350-400 μονίμων γιατρών του ΕΣΥ και κάποιοι διορίζονται κιόλας. Δυστυχώς είναι πολύ χρονοβόρο το σύστημα επιλογής των γιατρών και έχουμε σκοπό να το αλλάξουμε, έχουμε ένα νέο μοντέλο που θα το κάνει πιο ευέλικτο. Τα νοσοκομεία όντως πονάνε στα τμήματα επειγόντων περιστατικών".

"Γίνεται προσπάθεια να κρατήσουμε όρθιο των ηθικό των ανθρώπων όχι μόνο να καλύψουμε κενά", πρόσθεσε.

Δείτε το υλικό του Thestival: