Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όπου και επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων και το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Για το ΕΚΑΒ ο υπουργός είπε ότι ενισχύεται ο στόλος του αυτόν τον καιρό.'' Χθες υπογράφηκε μία συμφωνία με το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Θα ανανεωθεί κατά 22% ο γερασμένος στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, δηλαδή θα προστεθούν 143 οχήματα. Έχουν προωθηθεί και θέσεις διασωστών, πληρώματα ασθενοφόρων μόνιμου προσωπικού. Πέρυσι, προσλήφθηκαν 187 φέτος έχουν προκηρυχθεί πάνω από 100 ακόμη.

Ακολούθως, για τις προσλήψεις στην πρωτοβάθμια δήλωσε ότι"το πλάνο είναι περίπου 3.050 για να καλύψουμε τις πρώτες 239 δομές. Η προκήρυξη θα βγει μέσα στον Μάιο. Η χρηματοδότηση είναι με ευρωπαϊκούς πόρους''.

Παράλληλα, για την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων τόνισε: ''Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να δούμε την επαναλειτουργία του, το οποίο είχε αναστείλει την λειτουργία του μερικά χρόνια. Επαναφέρθηκαν οι δύο κλινικές από το Ιπποκράτειο σε αυτό το χώρο. Νομίζω ότι προσφέρει την δυνατότητα μίας αξιοπρεπούς νοσηλείας σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Είναι ένα εξαιρετικό κέντρο αναφοράς για πολλά ειδικά νοσήματα και προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

Με την παρέμβαση που κάναμε για τους ανασφάλιστους πολίτες έχουμε διασφαλίσει ότι είναι καθολική η πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι εγγυημένη. Το μεγάλο στοίχημα είναι σταδιακά να ενισχύουμε κυρίως με προσλήψεις μόνιμου αλλά και επικουρικού προσωπικού τις δημόσιες δομές και να μπορούμε σε μία δύσκολη περίοδο να δίνουμε την προτεραιότητα που χρειάζεται στη δημόσια περίθαλψη.

Το σημαντικό είναι ότι αποσυμφορήθηκε το Ιπποκράτειο το οποίο μπορεί στο χώρο που απελευθερώθηκε να αναπτύξει την ψυχιατρική κλινική. Έχουμε δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Έχουμε πλάνο ο νόμος να ψηφιστεί μέχρι αρχές Ιουνίου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 να λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας''.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος τόνισε: ''Είμαστε σήμερα εδώ για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το άνοιγμα των Ψυχιατρικής του Ιπποκρατείου και του νοσοκομείου Πολυγύρου'' εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2017 να έχουν ανοίξει. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια ζητήματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού, απάντησε ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που όμως δεν θα επιφέρουν κάποια καθυστέρηση.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου, δήλωσε ότι ''με το άνοιγμα των δερματολογικών και την μεταφορά τους, ετοιμάζουμε την Ψυχιατρική Κλινική ενηλίκων (σ.σ. στο Ιπποκράτειο) με δυναμική 15 κλινών. Θα δούμε τον σχεδιασμό με τον κ. Γιαννόπουλο''.

Δείτε τα βίντεο του Thestival: