Έχουν και οι άνδρες βιολογικό ρολόι

|
THESTIVAL TEAM

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που πρέπει να ανησυχούν για το βιολογικό τους ρολόι. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες η ανδρική γονιμότητα «φθίνει» με το……

πέρασμα των χρόνων, ενώ ακόμη και ένας χρόνος μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μετά την ηλικία των 41 χρόνων οι πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας μειώνονται αισθητά. Βέβαια, με τα παραδείγματα των Des O’Connor, που απέκτησε το 5ο του παιδί στα 72 και τον Rod Stewart που έγινε πατέρας για 8η φορά στα 66 άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν το αντίθετο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες που εξέτασαν ασθενείς που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου το ανδρικό σπέρμα γονιμοποίησε το ωάριο μιας δότριας. Η χρήση ωαρίων από δότη επέτρεψε στους ερευνητές να εστιάσουν στην ηλικία των ανδρών και όχι στων γυναικών. Τα ωάρια προήλθαν από νέες και υγιείς γυναίκες και έτσι όποιο συμπέρασμα βγήκε για τις in vitro εγκυμοσύνες οφειλόταν στις «ιδιότητες» του σπέρματος. Η γονιμότητα μειωνόταν κατά 7% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 41 και μέχρι τα 45. Μετά τα 45 μειωνόταν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης πέφτουν στο 60% στα 41 και στο 35% στα 45.

Η ερευνήτρια Paula Fettback, του κέντρου αναπαραγωγής Huntington Medicina Reproductiva στη Βραζιλία δήλωσε: «Η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι άνδρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι. Δεν είναι το ίδιο με των γυναικών αλλά δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα για να γίνουν πατεράδες. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά, ειδικά μετά τα 45 τους».

Πηγή: ygeianews.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.