Bloomberg: Εμπλοκή Ελλήνων επιχειρηματιών σε σκάνδαλο στην Goldman Sachs

|
THESTIVAL TEAM

Δύο Έλληνες εμπλέκονται σε υπόθεση χρηματιστηριακού σκανδάλου που συγκλονίζει την Goldman Sachs, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δυο επιχειρηματίες, είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για insider trading, δηλαδή για αθέμιτες χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες από ιδιώτες, που έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες.

Το κουβάρι της υπόθεσης, άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη Παρασκευή, όταν οι αρχές συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, με κατηγορίες για insider trading.

Ο Κοέν, διέρρεε πληροφορίες για σχεδόν τρία χρόνια με χρηματικά ανταλλάγματα, στο πλαίσιο ενός διεθνούς κυκλώματος insider-trading και τα παράνομα κέρδη τους ανέρχονται σε 2,6 εκατ. δολάρια.

Ο εντολέας δεν έχει γίνει ωστόσο κάποιες πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, αναφέρουν μια ελβετική και μια αμερικανική εταιρία.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι η εταιρία δεν γνώριζε για τις κατηγορίες σε βάρος του Κοέν έως ότου συνελήφθη το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Έκτοτε έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια.

Ο 33χρονος Κοέν κατηγορείται ότι διέρρεε πληροφορίες σε trader του οποιόυ το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωνε τον 54χρονο Έλληνα επιχειρηματία, στον οποίο επίσης ασκήθηκαν διώξεις.

Ως αντάλλαγμα για τις πληροφορίες, ο Κοέν έλαβε χρηματικό ποσό σε μετρητά το ύψος του οποίου δεν αναφέρεται.

Ο Κοέν εργαζόταν στην Goldman για σχεδόν δέκα χρόνια, αρχικά στο Λονδίνο και από το 2017 στη Νέα Υόρκη. Η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, γινόταν μεταξύ του Απριλίου του 2015 και του Νοεμβρίου του 2017.

Πώς είχε στηθεί το κόλπο

Σύμφωνα με το Bloomberg, μόλις μετακόμισε ο Κοέν στη Νέα Υόρκη, εταιρία ήρθε σε επαφή με την Goldman, ζητώντας βοήθεια για ενδεχόμενη εξαγορά της. Ο Κοέν διέρρευσε την πληροφορία για την πιθανή εξαγορά της την ίδια ημέρα (17 Οκτωβρίου 2017) και ο Έλληνας επιχειρηματίας, αγόρασε 22.000 μετοχές της έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων, στο διάστημα μεταξύ 20 – 27 Οκτωβρίου 2017. Την 1η Νοεμβρίου, ο 55χρονος, πούλησε 9.000 από τις μετοχές αυτές με αρχικό κέρδος 79.074 δολάρια.

Μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στις 13 Νοεμβρίου, έγιναν γνωστά τα νέα για την πιθανή εξαγορά. Την επόμενη η τιμή της μετοχής έπεσε κατά βγήκαν στον αέρα τα νέα για την πιθανή εξαγορά της Buffalo Wild Wings. Την άλλη μέρα η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε κατά 24% και ο Έλληνας επιχειρηματίας πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές με κέρδος 343.298 δολάρια.

Στις 7 Οκτωβρίου, σχηματίστηκε δικογραφία κατά του 55χρονου και ενός ακόμη Έλληνα επιχειρηματία φίλο του, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για να αποσπάσουν εμπιστευτικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν την εταιρία του πατέρα του δεύτερου Έλληνα που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο 55χρονος κατηγορείται επίσης για συμμετοχή σε μεγάλο διεθνές δίκτυο insider trading από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας.

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.