Συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, βασικός πυλώνας της συνάντησης ήταν το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο θεωρείται "κλειδί" για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αλλά και της φύσης του ως κόμβου μεταφορών και εμπορίου. εφοδιασμού πλοίων, εισαγωγών, εξαγωγώμν και πολλών ακόμα τομέων της ναυτιλιακής δρατσηριότητας.

Όπως σημειώνει το Επιμελητήριο, προτεραιότητα του ΕΒΕΠ, αλλά και άλλων οργανωμένων Επιμελητηρίων, είναι η εξέλιξή τους σε σύγχρονα «κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και σε «κέντρα ψηφιακών γνώσεων», που θα οδηγήσουν την επιχειρηματικότητα με ασφάλεια στην ψηφιοποίηση, την ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΕΒΕΠ έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει «επτά θύρες ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Μάλιστα, σημαντική είναι η απλοποίηση των διαδικασιών του εφοδιασμού πλοίων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών από και προς τα λιμάνια μας, την επιτάχυνση υλοποίησης του «Master Plan» της ΟΛΠ ΑΕ, με προτεραιότητα τα πολυτελή ξενοδοχεία για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, την επίσπευση των διαδικασιών των διαγωνισμών των Εμπορευματικών Κέντρων σε Θριάσιο Ι & ΙΙ, καθώς και την ανάπτυξη των «city logistics», την αναβάθμιση του «Open Mall» στην πόλη του Πειραιά και τη δημιουργία «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου - ΑΚΕ» στα εμπορικά κέντρα των μικρότερων δήμων, τη δημιουργία της «Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων» στο λιμάνι του Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία ΕΒΕΠ, Περιφέρειας, ΟΚΑΑ και Υπερταμείου, τη δημιουργία «επιμελητηριακού μητρώου» εταιρειών ναυπηγοεπισκευής για την αδειοδότηση εργασιών και αναβάθμιση με εξειδίκευση στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών για τις ανάγκες της ναυτιλίας του μέλλοντος και, τέλος, ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Στόχος του υπουργού, είναι να γίνει ξανά η Ελλάδα κέντρο επιχειρηματικότητας καθώς και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη σε ρυθμούς 3,5-4% του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.

Υπογράμμισε δε, πως τα Επιμελητήρια, και κατ' επέκταση οι επιχειρήσεις, είναι οι θεσμικοί εταίροι του υπουργείου, γιατί στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Στην προσπάθεια, μάλιστα, που καταβάλλουν καθημερινά οι επιχειρηματίες, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα είναι απλά σύμμαχος, αλλά επισπεύδων. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι ήδη το υπουργείο εξετάζει θετικά τα πέντε από τα επτά σημεία του υπομνήματος του ΕΒΕΠ.

«Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θα φέρει επενδύσεις και έτσι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Καταθέσαμε πλήρες υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, εξαγωγών και στοχευμένων επενδύσεων. Επισημάναμε ότι η απαλλαγή από τα "γρανάζια" της γραφειοκρατίας, μπορεί να προηγηθεί του χρόνου εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων, με πολλαπλά οφέλη και γρήγορα αποτελέσματα για την πραγματική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι οι "ανοιχτές πληγές" της ελληνικής επιχειρηματικότητας θα κλείσουν σύντομα και θα επιστρέψουμε στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

«Ακολουθούμε και εμείς το τρίπτυχο που ακολουθεί το υπουργείο. Δηλαδή, πρώτα κοιτάμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να δημιουργήσουμε και να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα και, επιτέλους, να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι αυτό το τρίπτυχο, αυτή η σύνθεση του υπουργείου, με επικεφαλής τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, θα τα καταφέρει» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.