Την έναρξη του διαλόγου της Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των Σκοπίων, για τα εμπορικά σήματα και ονόματα με το «Μακεδονία» σηματοδότησε σήμερα η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Μπράχο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Victor Dimovski, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μπράχος τόνισε πως η συνάντηση αυτή έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές και ανέφερε πως με αυτή τη συνάντηση αλλά και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν, υλοποιείται η δέσμευση των πρωθυπουργών των δύο χωρών για την έναρξη του διαλόγου στα εμπορικά σήματα.

Υπογράμμισε επίσης πως ο ίδιος από την πλευρά του κατανοεί πως το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και εκτίμησε πως οι συζητήσεις αυτές σύντομα θα έχουν αποτελέσματα, προκειμένου, όπως σημείωσε, να ξεπεραστούν οι πολιτικές συζητήσεις που κατά τον ίδιο θολώνουν την πραγματικότητα.

«Εξηγήσαμε στους βόρειους φίλους μας ότι η κατεύθυνση των συζητήσεων εδράζεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στην αναγκαία προσαρμογή σε αυτό», ανέφερε σχετικά με το περιεχόμενο της πρώτης αυτής συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως αυτό αφορά και τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις σχετικές σημάνσεις.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της ομάδας αυτής των ειδικών, ο Γιάννης Μπράχος δήλωσε ότι αποτελείται από πέντε μέλη της ελληνικής πλευράς και από πέντε της γείτονος χώρας. Όπως είπε, ζητήθηκε επίσης από τις IPO (Intellectual Property Office) της ΕΕ και στον WIPO (World Intellectual Property Organization) να ορίσουν και δικά τους μέλη τα οποία θα καλούνται ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων να συμβάλουν στη θετική πορεία των συζητήσεων και την επίλυση τυχόν ζητημάτων.

«Δεν είναι διάλογος μεταξύ κρατών αλλά μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων», διευκρίνισε με έμφαση ο κ. Μπράχος και είπε πως ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συζητήσεων, ο ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ως μέγιστο χρόνο τα τρία χρόνια και συμπλήρωσε πως θα ενταθούν οι δράσεις προκειμένου οι επιχειρηματίες να ενημερωθούν σχετικά με τη Συμφωνία.

«Ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες στη γείτονα χώρα», τόνισε ο Γιάννης Μπράχος ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιθετικός προσδιορισμός μπορεί με βάση ορισμένα κριτήρια τα οποία θα συζητηθούν και στην ομάδα των ειδικών αλλά και στην ομάδα των επιχειρηματιών.

Υπογράμμισε δε πως μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών τα πράγματα ήταν χειρότερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αφού πριν την υπογραφή της εκείνες της γειτονικής χώρας έκαναν ό,τι ήθελαν με τα εμπορικά σήματα ενώ πλέον τα ζητήματα λύνονται μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαίου και πως δεν γίνεται να υπάρξει επίλυση σε διμερές επίπεδο.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος στην ομάδα ειδικών για τα εμπορικά σήματα, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο οποίος αναφερόμενος στην πρώτη αυτή συνάντηση είπε πως τέθηκαν οι βασικοί άξονες της συζήτησης και τόνισε πως βασικός γνώμονας αναφορικά με τα εμπορικά σήματα είναι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Εκτίμησε επίσης, ότι επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις των Σκοπίων έχουν κατοχυρώσει εμπορικό σήμα που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» μόνο στο πλαίσιο της δικής του χώρας και άρα δεν έχουν ισχύ έξω από αυτή, πιθανότατα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις ελληνικές που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων.

Αν ωστόσο υπάρξουν, θα επιλυθούν μέσω της ομάδας των ειδικών για τα εμπορικά σήματα.