Στο 4,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 σε όρους Eurostat.

Ο λόγος για τον τρόπο μέτρησης των πλεονασμάτων που είναι κοινός ανά την ΕΕ και ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Ο στόχος του Προϋπολογισμού ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ.

Η εν λόγω μέτρηση διαφέρει σε κάποια σημεία από το γνωστό "μετά-προγραμματικό" πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ υπολογίζεται ότι θα κινηθεί περί το 3,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 3,98% του ΑΕΠ.

Τα σημερινά στοιχεία πιστοποιούν ότι για 4η χρονιά υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου. Επιβεβαιώνεται έτσι η υπερβολική "αφαίμαξη" της αγοράς και των πολιτών από τα "χαράτσια" και από τις συνεχείς περικοπές δαπανών.

Το υπερπλεόνασμα αποτελεί ωστόσο και το "Δούρειο Ίππο" της κυβέρνησης για το αίτημα προς τον ESM περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι για το 2019 ο στόχος του Προϋπολογισμού είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 3,6% σε όρους "μετά-προγραμματικής" εποπτείας.

Τα στοιχεία

Σήμερα έγινε η 6μηνιαία ανακοίνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων όλων των κρατών - μελών στο πλαίσιο της "διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος".

Οι μετρήσεις σε όρους Eurostat και σε όρους μεταπρογραμματικής Ενισχυμένης διαφέρουν σε μία σειρά από μετρήσεις στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος. Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ.

Η πιστοποίηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Απριλίου στη Εurostat. Η "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" ή αλλιώς EDP ελέγχει το κατά πόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα, αλλά και κατά πόσο διατηρούν σε πτωτική πορεία το χρέος.

Πηγή: capital.gr