Η περίπτωση της Ιταλίας είναι διαφορετική από την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων - παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ιταλία προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι περιορισμένος, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ έχουν πληγεί και ορισμένες ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός για την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο και για στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, αναφέρει το newmoney.gr.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι' αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.

«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων» κατέληξε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.