Guardian: Κατάφερε η Ελλάδα να γλιτώσει την καταστροφή;

|
THESTIVAL TEAM

“Η χώρα αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σε λίγο καιρό, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το χρέος θα αποπληρωθεί. Μάλιστα, αρκετοί φοβούνται μια νέα κρίση”. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο της στην εφημερίδα “Guardian” η Έλενα Σμιθ.

Η αρθρογράφος του “Guardian” υπενθυμίζει πως δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα που να έχει λάβει τόσο πολλά χρήματα, τονίζοντας τους φόβους που υπάρχουν για το αν θα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Αναφερόμενη, μάλιστα, στη συμφωνία του Eurogroup, σημειώνει πως δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους κατά μία δεκαετία και αποτελεί την απαραίτητη “ανάσα” για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. “Όμως, θεωρείται ευρέως ως ανεπαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα μια νέα κρίση στο μέλλον”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, “αλλά ο οικονομικός ‘ζουρλομανδύας’ έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120% στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους-ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ”.

Σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα περιγράφει το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, το οποίο επιδεινώνεται διαρκώς, με τη χώρα να έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.