Νέο ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής θα ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων για το 2017, ενώ σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, θα κινηθούν και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Παράλληλα, κατά τη διετία 2016 - 2017 η μετοχή των ΕΛΠΕ σημείωσε υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.

Τα στοιχεία επισημαίνει ο πρόεδρος του Ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι το πενταετές πλάνο 2018-2022, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης.

Επιπλέον, στη συνέντευξή του ο κ. Τσοτσορός:

-Προειδοποιεί για τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές εταιρίες εμπορίας καυσίμων, διανομείς και πρατήρια εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν η νοθεία και το λαθρεμπόριο. «Μέχρι το τέλος του χρόνου καραδοκεί ο εφιάλτης του λουκέτου για κάποιες μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που ήδη κινδυνεύουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

-Χαρακτηρίζει ως πλέον πιθανό το «σενάριο» για αξιοποίηση μέρους του ποσοστού 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που ελέγχει το Δημόσιο και προσθέτει ότι «τα χαρακτηριστικά των επενδυτών και ο βαθμός εμπλοκής των στο μετοχικό σχήμα θα καθορισθούν από την τελική επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ και των λοιπών μετοχών των ΕΛΠΕ, για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο μετοχικό σχήμα».

-Υπογραμμίζει ότι για τον ΔΕΣΦΑ ο όμιλος αναμένει τίμημα «σαφώς πολύ μεγαλύτερο» από τα 400 εκατ. ευρώ (που είχε επιτευχθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό) προκειμένου να αποφασίσει την πώληση.

-Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επισημαίνει «σοβαρά προβλήματα που απομακρύνουν την πιθανότητα συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό με αποκλειστικό αντικείμενο τις λιγνιτικές μονάδες».

-Τονίζει ότι η καθαρή έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα ενισχύσει περισσότερο τα ΕΛΠΕ, καθώς θα διασφαλίσει πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα και ευκολότερη διείσδυση σε αγορές και νέους προμηθευτές.

-Αναφέρει πως η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ θα διευκολύνει την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και την αναβάθμιση της γειτονικής χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης του Ευστάθιου Τσοτσορού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Κ.Βουτσαδάκη:

ΕΡ: Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των εναλλακτικών επιλογών για τη βέλτιστη μέθοδο αξιοποίησης του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει. Ποια είναι η άποψή σας για το ενδεχόμενο πώλησης των μετοχών;

ΑΠ: Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί εντός του προσεχούς Μαρτίου ολοκληρώνεται, η σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους Morgan Stanley και ΕΤΕ, εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης του 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της ανάθεσης του σχετικού έργου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ μετά την αξιολόγηση των υπό διαμόρφωση προτάσεων θα επιλέξει την πλέον συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο πρόταση, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίσει και τις περαιτέρω διαδικασίες και το σχήμα για τη βέλτιστη αξιοποίηση του συνόλου ή μέρους (το πλέον πιθανό) του ποσοστού 35,5% των μετοχών.

Βάση της όποιας επιλογής και του συνακόλουθου σχεδιασμού αξιοποίησης αποτελούν σε κάθε περίπτωση οι πρόσφατες αξιολογήσεις των αγορών, όπως αποτυπώνονται, στην αυξητική μεταβολή της χρηματιστηριακής αξίας της τιμής της μετοχής των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες κατατάσσονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι της διύλισης τη διετία 2016-2017, με υπερδιπλάσια αυξητική μεταβολή μετοχής το 2017 (+103%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (+49%).

Οι ιδιαίτερα σημαντικές αυτές υψηλές επιδόσεις, οι οποίες είναι συνέπεια των ιδιαίτερα θετικών διαδοχικών οικονομικών αποτελεσμάτων (ρεκόρ κερδών, παραγωγής, εξαγωγών) και της ιδιαίτερα επιτυχούς δραστηριοποίησης στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων που προσέλκυσε κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες (EXXON, Total, Edison), σταθεροποίησαν αυξημένες προσδοκίες για τις μελλοντικές εξελίξεις, που καθιστούν αυτονόητο το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών.

Πλην όμως, είναι προφανές ότι τα χαρακτηριστικά των επενδυτών και ο βαθμός εμπλοκής των στο μετοχικό σχήμα θα καθορισθούν από την τελική επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ και των λοιπών μετοχών των ΕΛΠΕ, για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο μετοχικό σχήμα.

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το 35% που ανήκει στον όμιλο;

ΑΠ: Όπως γνωρίζετε ήδη ολοκληρώθηκαν οι προδιαδικασίες του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και χθες Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018, οι δύο ομάδες υποψηφίων επενδυτών κατέθεσαν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Σε κάθε περίπτωση μετά τη θετική πορεία του ΔΕΣΦΑ, με αναμενόμενα για το 2017 κέρδη αυξημένα κατά δυόμισι φορές συγκριτικά με το 2016, και αυξημένη ταμειακή ρευστότητα, με υπό κατασκευή τη σημαντική επένδυση αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα και μετά την ανάληψη της διαχείρισης των αγωγών μεταφοράς TAP, το αναμενόμενο τίμημα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ της αζέρικης Socar του προηγούμενου διαγωνισμού.

Είναι προφανές ότι, για τα ΕΛΠΕ στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στο ΔΕΣΦΑ, η απόφαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το τίμημα, σαφώς πολύ μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ.

ΕΡ: Ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την παρουσία του ομίλου στη γειτονική χώρα και την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας;

ΑΠ: Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για το οικονομικό γίγνεσθαι και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι εξελίξεις αυτές θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την επίλυση του μείζονος σημασίας ζητήματος της επαναλειτουργίας του ανενεργού αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, καθώς επίσης και της διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων στη διάρκεια των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της αρχικής επένδυσης των ΕΛΠΕ, αφετηρίας της αδιάλειπτης ενεργού παρουσίας μας στη γειτονική χώρα από το 1999, διαδραματίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους τομείς ενεργειακής ασφάλειας και τροφοδοσίας με υγρά καύσιμα της π. Γ.Δ.Μ.

Σήμερα τα ΕΛΠΕ κατέχουν μερίδιο 75% στην αγορά καυσίμων της πΓΔΜ, διακινώντας ετησίως περισσότερα από 834.000 κυβικά. Επιπλέον, λόγω της σημαντικής αποθηκευτικής δυνατότητας των εγκαταστάσεων που διαθέτει η ΟΚΤΑ, χωρητικότητας 350 εκατ. λίτρων, διατηρεί σημαντικά αποθέματα ασφαλείας για την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς σε περιόδους ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης.

Μετά την επίλυση των προαναφερθεισών εκκρεμοτήτων θεωρούμε δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα αναβαθμιστεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο (energy hub), διευκολύνοντας έτσι την περαιτέρω διείσδυση του Ομίλου ΕΛΠΕ στη γειτονική περιοχή του Κοσσόβου και στις αγορές της Νότιας Σερβίας, της Δυτικής Βουλγαρίας και πιθανόν της Αλβανίας.

ΕΡ: Σε ποιο επίπεδο θα κινηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ για το 2017 και ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2018; Ποιες είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για τον όμιλο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο;

ΑΠ: Στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουμε στις 22 Φεβρουαρίου, αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά και παραγωγής.

Σας θυμίζω ότι, το 2015 ο Όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη Euro45 εκατ. (έναντι ζημιών Euro369 εκατ. ευρώ το 2014), με συγκρίσιμα κέρδη EBITDA Euro758 εκατ.. Το 2016 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα Euro329 εκατ. με συγκρίσιμα EBITDA στα Euro731 εκατ. Πλέον, το 2017 -και για τρίτη συνεχή χρονιά- τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τα Euro800 εκατ., αποτυπώνοντας με σαφήνεια την προσήλωσή μας στην υλοποίηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού 2015-2017, για σταθεροποίηση της υψηλής κερδοφορίας του Ομίλου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, χρηματοοικονομική εξυγίανση, εξωστρέφεια, αλλά και περαιτέρω εδραίωση της θέσης μας στην εγχώρια αγορά.

Τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα οφείλονται σε έναν συνδυασμό εξωγενών και ενδογενών θετικών παραγόντων και επιτευγμάτων. Ο συνδυασμός ευνοϊκής συγκυρίας (αυξημένα περιθώρια) και διαχειριστικών επιδόσεων (αριστοποίηση της λειτουργίας των διυλιστηρίων μας, ακολουθούμενες πολιτικές προμήθειας αργού, πλήρης εκμετάλλευση της παραγωγής, διαρκής ενίσχυση της θέσης της Εμπορίας στην εγχώρια αγορά, εξωστρεφής προσανατολισμός και σημαντικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες).

Επιπλέον, το νέο πενταετές πλάνο 2018-2022 που έχουμε καταρτίσει, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης, με παράλληλη μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά Euro1.050 εκατ., περιορισμό κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους και συνεχή καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Υλοποιούμε τον βασικό στρατηγικό μας στόχο, για ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου, ο οποίος θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις που συντελούνται στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο. Η καθαρή έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα ενισχύσει περισσότερο τα ΕΛΠΕ σε αυτή την προοπτική, καθώς θα μας διασφαλίσει την πρόσβαση σε «φθηνότερο» χρήμα και την ευκολότερη διείσδυση σε αγορές και νέους προμηθευτές.

ΕΡ: Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στην οποία κάνουν λόγο για προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια στον όμιλο. Τι απαντάτε ;

ΑΠ: Τα ΕΛΠΕ ήδη έχουν εκδώσει ανακοίνωση, με λεπτομερή στοιχεία που απαντούν τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα στην εν λόγω ερώτηση. Από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης καθίσταται φανερό ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν λαθεμένη και ανακριβή πληροφόρηση, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα που καθορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη αναδιοργάνωσης και προσαρμογής σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας μετά το τραγικό δυστύχημα της 7-5-2015, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους.

Για εμάς, οι προσλήψεις και τα θέματα ασφαλείας αποτελούν ζωτική ανάγκη. Το ΔΣ του Ομίλου ΕΛΠΕ έλαβε ομόφωνη απόφαση, στις 21-1-2016, για την υλοποίηση ενός συστήματος ολιστικής ασφαλείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και την πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, σε βάθος 3ετίας. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η «κουλτούρα ασφαλείας» των εργαζομένων, καλλιεργείται η στοχευμένη και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση, ενώ εξασφαλίζεται η επαρκής αναπλήρωση των εργασιακών αναγκών που προκύπτουν από την απουσία των εκπαιδευομένων εργαζομένων και περιορίζονται οι υπερωρίες κατά 50% τουλάχιστον. Σας θυμίζω εξάλλου, ότι υπήρξαν κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων μετά και το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στον Ασπρόπυργο με τους 4 νεκρούς, με αίτημα και την πρόσληψη προσωπικού.

Σε σχέση με την απόφαση του ΔΣ του Ομίλου για την κάλυψη 315 θέσεων τεχνικού προσωπικού στη διύλιση, ακολουθήθηκε μια διαδικασία καθόλα διαφανής: ανετέθη σε εξειδικευμένη εταιρεία εκτός ΕΛΠΕ να διεξάγει γραπτό τεστ αξιολόγησης με όσους υποψήφιους καλύπτουν τα τυπικά προσόντα της κάθε μίας από τις συνολικά 17 προκηρύξεις που έχουν δημοσιευθεί από το 2015 έως σήμερα. Ανταποκρίθηκαν περίπου 6.900 υποψήφιοι, στην γραπτή αξιολόγηση προσήλθαν μέχρι σήμερα 2.500 που κάλυπταν τις προϋποθέσεις και στην προφορική συνέντευξη συμμετείχαν μέχρι τώρα 540 ενδιαφερόμενοι. Συνολικά, στην τριετία 2015-2017 προσελήφθησαν 296 άτομα, δηλαδή ένας ετήσιος μέσος όρος 99 εργαζομένων. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις προσλήψεις των προηγούμενων ετών, όπου ο μέσος όρος ετήσιων προσλήψεων για την περίοδο 2009-2014 ήταν 97 νέοι εργαζόμενοι κάθε έτος.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διοίκησης, στηρίζεται στην αξιοκρατία και, βεβαίως, είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει, ούτε ποτέ υπήρξε πρόσληψη στελεχών που δεν καλύπτουν τα τυπικά προσόντα.

Δυστυχώς όμως, η επερώτηση των 21 βουλευτών της ΝΔ δεν αναφέρεται μόνο στις προσλήψεις, για τις οποίες τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αλλά με αφορμή αυτές εκφράζει ανησυχίες αναφορικά με τη ίδια τη βιωσιμότητα του Ομίλου.

Σπεύδω λοιπόν να τους καθησυχάσω: κανείς να μην ανησυχεί για το μέλλον του Ομίλου, με την παρούσα δομή και λειτουργία του.