Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 6,7 δις. ευρώ "άναψαν" οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο αποψινό Eurogroup για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι ΥΠΟΙΚ των χωρών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την υλοποίηση των σχεδόν όλων των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης.

Παράλληλα, κάλεσαν την Αθήνα να ολοκληρώσει επειγόντως όλες τις εκκρεμούσες συμφωνίες με τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων. 

 Όπως έχει γίνει γνωστό, η εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της δόσης θα γίνει τον Φεβρουάριο, υπό τον όρο να έχουν κλείσει και τα λίγα προαπαιτούμενα που απομένουν.

Πλέον, όπως γράφει το protothema.gr, οι θεσμοί θα επικεντρωθούν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, καθώς και στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο έχουν συμφωνήσει ότι θα εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την τεχνική συμφωνία για το πακέτο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα, οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του 20128 που είναι σύμφωνος με τον συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών Θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους των τελευταίων τριών ετών (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές επίσης συνέχισαν να ενισχύουν την είσπραξη φόρων μέσω της ΑΑΔΕ και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από περαιτέρω ενέργειες με στόχο το άνοιγμα επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειών επενδύσεων, την άρση κανονισμών που αχρείαστα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων όπως και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Πρόοδος στον πλαίσιο υποστήριξης της επίλυσης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» έχει επιτευχθεί μέσω περαιτέρω ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα επειγόντως. Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων στη βάση μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει και μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι μια συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ολοκλήρωση των εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Η τέταρτη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας με 5,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να υποστηρίξει τη δημιουργία του ''μαξιλαριού'' ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η ακόλουθη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων μπορεί να εγκριθεί από το EuroWorking Group την άνοιξη, με μία θετική αναφορά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εκκαθάριση καθαρών ληξιπρόθεσμων, χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και μια επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχει συνεχιστεί η απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας από το EuroWorking Group για τον μηχανισμό ανάπτυξης-προσαρμογής, που θα εφαρμοστεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης όταν ανανεώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.