Γ. Βαρουφάκης: Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα

|
THESTIVAL TEAM

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο επέλεξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, να αποχαιρετήσει το 2017.

Σε άρθρο που δημοσίευσε, με τίτλο «Οι οικονομολόγοι που έκλεψαν τα Χριστούγεννα», ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να ερμηνεύσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα υπό το πρίσμα των διαφορετικών σχολών οικονομικής σκέψης. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η απάντηση δείχνει την κενότητα κάθε οικονομικής θεωρίας.

Σύμφωνα για παράδειγμα με τους νεοκλασικιστές, «το καλύτερο δώρο είναι το μη δώρο», ενώ οι Κεϋνσιανοί μπορεί να υποστηρίξουν ακόμη κι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενθαρρύνει την ανταλλαγή δώρων, χωρίς να αποκλείεται να βάλουν φόρο επί των πωλήσεων την περίοδο των εορτών ή ακόμη και να τις ακυρώσουν, εάν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υπερβαίνει αυτό που συνάδει με την πλήρη απασχόληση.

Αντίστοιχες αναλύσεις, όπως γράφει το protothema.gr, κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για τους μονεταριστές, τους ρασιοναλιστές, τους Αυστριακούς φιλελεύθερους, τους εμπειριστές και μαρξιστές.

Όμως όπως ο ίδιος καταλήγει, καμία από τις θεωρίες δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι μετέχουν στο τελετουργικό της ανταλλαγής δώρων. «Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες» υποστηρίζει.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.