Κάθε άλλο παρά... μαύρη φαίνεται ότι θα είναι η σημερινή Παρασκευή για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Ο θεσμός της Black Friday ήρθε πέρυσι και στη χώρα μας και φέτος πρόκειται να τον... τιμήσουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις.

Εμπορικά καταστήματα της πόλης ετοιμάζουν γενναίες εκπτώσεις για το καταναλωτικό κοινό που θα έχει την υπομονή να στηθεί στις ουρές και να διεκδικήσει το προϊόν που θέλει να αγοράσει, είτε αυτό είναι ηλεκτρική συσκευή, είτε είδος ένδυσης κι υπόδησης.

Τη γιορτή θα τιμήσουν τα δύο εμπορικά κέντρα στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη, το Mediterranean Cosmos και το One Salonica, πολλά γνωστά καταστήματα με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, που κάνουν μια προσπάθεια να αυξήσουν το τζίρο τους λίγο πριν τις γιορτές.

Παρότι η αυθεντική Black Friday περιλαμβάνει ιδιαίτερα ποσοστά εκπτώσεων, τα οποία φτάνουν ακόμη και το 70- 80%, στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα μαγαζιά έχουν προαναγγείλει εκπτώσεις με ποσοστά που κινούνται μεταξύ του 20 και του 50%.

black 2.jpg

Τί είναι η Black Friday

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.