Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Υπόμνημα με τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατέθεσε κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς Φορείς της πόλης, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Θ., Παντελής Φιλιππίδης.

«Στη χώρα μας,  η ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία βρίσκεται σε μια δίνη απόγνωσης, χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας, βασίστηκε σε εταιρίες μικρού και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες κάλυπταν ένα αξιοσημείωτο εύρος δραστηριοτήτων και διέθεταν ανέκαθεν τη μερίδα του λέοντος στην απασχόληση.

 Η πρωτόγνωρη, σε επιπτώσεις και χρονική διάρκεια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, που πλήττει την ελληνική οικονομία και κατ’επέκταση την κοινωνία, χτύπησε πρωτίστως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 Σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι ΜικροΜεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, η Πολιτεία οφείλει να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τον παράγοντα Μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τα θέματα που τίθενται ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να πάρει μια ώθηση η Αγορά και κατ’επέκταση η ελληνική οικονομία, είναι, μεταξύ άλλων σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΘ:

– Να πάψει να λειτουργεί ένα κράτος που να τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Έλληνα, με υπερτροφικούς φόρους, πρόστιμα, κυρώσεις, κατασχέσεις.

– Να ληφθούν Νομοθετικά μέτρα για προστασία των Οφειλετών:

– Κατάργηση των άδικων κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

– Αμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων του Ν.4335/2015 που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και στην απόσυρση της πρόσφατης σχετικής εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε.

– Ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, για να μην στραγγαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.

– Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το διακανονισμό τραπεζικών οφειλών επιχειρήσεων και καταναλωτών.

 – Επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις διεκδικήσεις των κόκκινων αλλά και πράσινων δανείων από τα funds. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζονται τα δάνεια στο 10% – 15% της αξίας τους και να διεκδικείται το 100%. Προτεινόμενο πλαφόν, έως 30% επί της αξίας αγοράς του δανείου από το fund.

– Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

– Διακανονισμός όλων των μέχρι σήμερα εκκρεμών φορολογικών, τελωνειακών και κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών με ρύθμιση των οφειλομένων και με βάση τη φοροδοτική – ταμειακή ικανότητα της επιχείρησης, ο οποίος θα αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνον σ’αυτές που έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι είναι βιώσιμες. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

 – Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα συνδράμει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία και θα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. ΄Ενα ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το οποίο θα βασίζεται σε ρεαλιστικούς φορολογικούς συντελεστές.

– Η άμεση, συνεπής και συστηματική επιστροφή του Φ.Π.Α προς τις επιχειρήσεις έστω και με συμψηφισμό λοιπών υποχρεώσεων προς το Κράτος.

– Η Καταγραφή και απόδοση του οφειλόμενου Φ.Π.Α. σε πραγματικό χρόνο.

– Η Κατάργηση της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές

– Η άρση των Capital Controls

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει πολιτική βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και διαφάνεια και ζητά   να εμπιστευτεί την αγορά και τους φορείς που την εκπροσωπούν, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα των θέσεων που  καταθέτουν για την επιβίωση  χιλιάδων ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, τη διατήρηση  των θέσεων εργασίας που απασχολούν, αλλά και την στήριξη της κατανάλωσης , αφού η ιστορία, όπως τονίζει ο ΕΣΘ, έχει αποδείξει ότι από τα «ολιγοπώλια» στο τέλος ο  χαμένος είναι ο καταναλωτής.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.