Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε σήμερα στην Ελλάδα έκτακτη βοήθεια 209 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει του πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα να ενοικιάσουν σπίτια και να καλύψουν βασικές ανάγκες, μέσω χρεωστικής κάρτας.

Περίπου 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καταλύουν υπό άσχημες συνθήκες σε διάφορες εγκαταστάσεις στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα από τον Μάρτιο του 2016, όταν οι βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, ανακόπτας τις μεταναστευτικές ροές προς τη βόρεια Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα παρέχει 22.000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και περίπου 2.000 σπίτια στα νησιά.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα στους 30.000 μέχρι τα τέλη του 2017, ανέφερε η Κομισιόν.

«Η νέα χρηματοδότηση θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που προσφέρουμε βοήθεια για να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης. «Στόχος αυτών των νέων προγραμμάτων είναι να φύγουν οι πρόσφυγες από τις εγκαταστάσεις και να έχουν κανονική στέγη και να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια πιο ασφαλή και φυσιολογική ζωή», είπε.

Οι πρόσφυγες θα πάρουν από μία κάρτα με συγκεκριμένο ποσό μηνιαίως, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε φαγητό, φάρμακα και μέσα μεταφοράς.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα, η συνολική έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα διπλασιάζεται στα 401 εκατ. ευρώ.