Σε περίπτωση που η Ελλάδα τηρήσει τους όρους για μεταρρυθμίσεις, δεν θα χρειαστεί ένα τέταρτο μνημόνιο, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να βγει στις αγορές.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη γερμανική στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις της οικονομίας στην ευρωζώνη.

«Ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενομένου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους», είπε.

Σε ερώτηση μήπως οι Ευρωπαίοι τείνουν να εξωραΐζουν ορισμένες φορές την κατάσταση της Ελλάδας, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αντέτεινε ότι «στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, κάτι που έλαβε υπόψη στην πρόβλεψή του ο ΟΟΣΑ. Σημαντικότερη είναι όμως η αναπτυξιακή τάση για τις επόμενες δεκαετίες και αυτή εκτιμάται από τον ΟΟΣΑ πολύ θετικότερα σε συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν», υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».