Φόβους ότι "θα προκύψει το απόλυτο χάος" αν εφαρμοστεί η απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για σφράγιση, από σήμερα Τετάρτη, της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων (ΜΚΑ) στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου (ΒΙΠΕΘ) στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, δια του συνδέσμου τους (ΣΒΒΕ). Καλούν δε τους συναρμόδιους φορείς -ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ- "που έχουν αναλάβει τα έργα τεχνικής ανασυγκρότησης και λειτουργίας της ΜΚΑ να επιδείξουν θετικό και συνεργατικό πνεύμα για την ολοκλήρωση ενός ζωτικού για τη βιωσιμότητα της ΒΙΠΕΘ έργου".

Το όλο θέμα που έχει ανακύψει με τη λειτουργία της Μονάδας φαίνεται ότι συνδέεται καθαρά με ζητήματα γραφειοκρατικής διαχείρισης, αφού τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αναβάθμισή της έχουν ολοκληρωθεί και οι μετρήσεις αναδεικνύονται ικανοποιητικές.

Όλοι οι φορείς συγκλίνουν στην παραδοχή ότι μη λειτουργία της ΜΚΑ σημαίνει ουσιαστικά κίνδυνο προσωρινής παύσης όλης της βιομηχανικής δραστηριότητας στη ΒΙΠΕΘ, οι βιομηχανίες της οποίας παράγουν μεγάλο όγκο αποβλήτων. Σύμφωνα με στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, η ΜΚΑ στη ΒΙΠΕΘ δέχεται και επεξεργάζεται σήμερα περίπου 15.000 κυβικά υγρών αποβλήτων καθημερινά, τα οποία διοχετεύονται σε αυτήν από σχεδόν 600 λειτουργούσες βιομηχανίες. Μετά τον καθαρισμό τους από την αναβαθμισμένη μονάδα, τα απόβλητα αυτά μπορούν να καταλήγουν στο περιβάλλον, χωρίς να είναι πλέον απαραίτητο να περνούν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί όμως απειλείται η μονάδα με σφράγιση; 'Ολα φαίνεται ότι ξεκίνησαν πέρυσι, όταν κατόπιν ελέγχων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο τελικό επεξεργασμένο υγρό που διοχετεύεται στον Θερμαϊκό Κόλπο από τη ΜΚΑ, διαπιστώθηκαν κάποια προβλήματα, όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών. Τότε αποφασίστηκε να γίνουν κάποια έργα επέκτασης της «τεχνικής ανασυγκρότησης και λειτουργίας της ΜΚΑ», ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Οι εργασίες όντως ξεκίνησαν κι ολοκληρώθηκαν, αλλά απομένει να υπογραφούν κάποια έγγραφα.

Περιφέρεια: Απομένουν δύο υπεύθυνες δηλώσεις

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ήδη από τον περσινό Ιούνιο η Περιφέρεια είχε εκδώσει απόφαση για τη σφράγιση της μονάδας κι όλοι οι εμπλεκόμενοι το γνώριζαν προ πολλού. "Η μονάδα έπρεπε κανονικά να έχει σφραγιστεί από πέρυσι (...) Κάναμε τρεις αυτοψίες επιτόπου και αποφασίστηκε να δοθεί εξάμηνη εφάπαξ παράταση (...)Τον (φετινό) Απρίλιο η μονάδα ετέθη σε προσωρινή λειτουργία. Εμείς καλέσαμε την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και την ΕΥΑΘ ΑΕ να συμπληρώσουν τον φάκελο για τις αδειοδοτήσεις, ο οποίος συμπληρώθηκε σε ό,τι αφορά την ΕΤΒΑ, αλλά όχι την ΕΥΑΘ" σημείωσε.

Κατά τον κ.Γιουτίκα, η ΕΥΑΘ απομένει να υπογράψει και να καταθέσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες ?κολλάει? το όλο θέμα: μία όπου δηλώνει ότι τα έργα κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα θεωρημένα σχέδια και μία που στην ουσία είναι ένα ερωτηματολόγιο για το σχέδιο, τι έργα έχουν γίνει και πώς λειτουργούν. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν συμπληρωθεί με το επιχείρημα ότι το έργο δεν έχει παραληφθεί οριστικά. "Ουσιαστικά η ΕΥΑΘ αρνείται να αναλάβει τη διαχείριση της ΜΚΑ, παρότι ήταν η ΕΥΑΘ που είχε ζητήσει την προσωρινή άδεια λειτουργίας. Εμείς όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν ν΄ αδιαφορεί για τέτοια θέματα. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το ΥΜΑΘ, την ΕΤΒΑ, την ΕΥΑΘ και τον ΣΒΒΕ και έχουμε από την πλευρά μας τη βούληση να λυθεί το θέμα, αρκεί να υπογράψει η ΕΥΑΘ τις υπεύθυνες δηλώσεις έστω συμπληρώνοντας τη φράση ?με επιφυλάξεις" στα αντίστοιχα πεδία?, τόνισε, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι, αν δεν δοθεί λύση, τότε "δυστυχώς κλείνει (προσωρινά) η βιομηχανική δραστηριότητα στη ΒΙΠΕ".

ΕΥΑΘ: Ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της σφράγισης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας ΄Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ΑΕ, Γιάννης Κρεστενίτης, γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ήδη από τη Δευτέρα η ΕΥΑΘ ΑΕ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης σφράγισης της ΜΚΑ, "καθώς ακόμη και αν ήταν ημιτελής η μονάδα, θα ήταν προτιμότερο να λειτουργεί ημιτελής από το να μη λειτουργεί καθόλου".

Κατά τον κ.Κρεστενίτη, η ΕΥΑΘ, εν αναμονή τής ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών, έχει τακτικότατες επαφές με όλους τους εμπλεκομένους.

"Περιμένουμε και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καταλάβει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών" επισήμανε και υπενθύμισε ότι βάσει της σύμβασης με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, στα έργα προβλέπονται τα εξής στάδια: με την περαίωση της τεχνικής ανασυγκρότησης, ακολουθεί η προσωρινή παραλαβή και η δοκιμαστική 12μηνη λειτουργία (σ.σ. από τον εργολάβο), ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ