Σε επίπεδα – ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος

|
THESTIVAL TEAM

Στο επίπεδο – ρεκόρ των 217 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), το οποίο προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στις προοπτικές της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το συγκεκριμένο ποσό ισούται με το 327% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την αύξηση να οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση του δημόσιου χρέους των αναδυόμενων χωρών.

Συγκεκριμένα, στις αναπτυσσόμενες χώρες το συνολικό χρέος -ιδιωτικό και δημόσιο- αυξήθηκε κατά 3 τρισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 56 τρισ. δολάρια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το χρέος της Κίνας σημείωσε άνοδο κατά 2 τρισ. δολάρια στα 33 τρισ. δολάρια, κυρίως λόγω των νοικοκυριών.

Οι αναπτυγμένες οικονομίες, αντίθετα, συνέχισαν την απομόχλευση, περιορίζοντας το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κατά 2 τρισ. ευρώ.

«Το αυξημένο χρέος δύναται να δημιουργήσει εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» ανέφερε, στην έκθεσή του, το IIF.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η άνοδος του χρέους έχει αρχίσει να καθίσταται ορατή στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας διάφορων χωρών, όπως η Κίνα και ο Καναδάς» καταλήγει το Ινστιτούτο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.