Την κρισιμότητα της συγκυρίας για την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη μακροχρόνια ύφεση, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή στην ανάπτυξη αποτελούν η πολιτική σταθερότητα και η συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Ο πρόεδρος του συστημικού ομίλου τόνισε ότι αν κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε να εξέλθουμε της πολυετούς ύφεσης οριστικά.

Σημείωσε δε πως παρ' ότι δεν ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς όπως είπε ήδη επιταχύνεται η μείωση της αβεβαιότητας και του ρίσκου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, τα δύο επόμενα μεγάλα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι η επιστροφή των καταθέσεων και η σταδιακή άρση των capital controls.

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, ανέφερε τις εκτιμήσεις του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1% και κάτι την εφετινή χρονιά.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου μίλησε για το στρατηγικό σχέδιο 2020, το οποίο έχει στόχο να καταστεί η Τράπεζα Πειραιώς το πιο αξιόπιστο πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της διοίκησης της τράπεζας τα επόμενα τρίμηνα, έκανε λόγο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη βοήθεια και της επικαιροποιημένης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επισφαλειών, την αύξηση των καταθέσεων, τη μείωση του ELA και τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του ομίλου.

Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, «στο τέλος του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, κερδοφόρα, και θα παραμείνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κύριος στόχος είναι η αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων ετησίως, ούτως ώστε το 2020 να κινούνται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως».

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η τράπεζα θα προχωρήσει σε στοχευμένες επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, σε μείωση των καταστημάτων, στην ενίσχυση της παρακολούθησης των κινδύνων, και των προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης.

Μεταξύ των θεμάτων της γενικής συνέλευσης είναι το reverse split, που θα μειώσει τον αριθμό των μετοχών της τράπεζας και θα αυξήσει την τιμή ανά μετοχή, γεγονός που θα διευκολύνει, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Πηγή: in.gr