Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του Eurogroup, το οποίο θα προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα τόσο στο λαό όσο και τις αγορές μέσω μιας συμφωνίας για το χρέος, αναφέρει σε άρθρο του ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Ολόκληρο το άρθρο του Ρ. Γκουαλτιέρι, βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο EurActiv, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup έχει ως εξής:

Μια συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μια διευκρίνιση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας είναι απαραίτητα ώστε να προωθηθεί η ανάκαμψη της Ελλάδας και να επαναβεβαιωθεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και εφαρμόσει έναν εντυπωσιακό αριθμό μεταρρυθμίσεων βάσει του προγράμματος. Είναι επίσης ξεκάθαρα ότι όλα τα προαπαιτούμενα που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ληφθεί.

Η «μπάλα» βρίσκεται στο γήπεδο του Eurogoroup. Τώρα είναι η σειρά του να κάνει ό,τι του αντιστοιχεί επιτρέποντας το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας. Υπάρχει ανάγκη για την αποσαφήνιση ενός περισσότερο βιώσιμου προφίλ των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων (δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος) και για τις επιμέρους πρόνοιες και διάρκεια ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος (και οι οποίες φυσικά μπορεί να προσαρμοσθούν ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις). Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσφέρουμε τα αναγκαία τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στις αγορές.

Πηγή: ΑΜΠΕ