Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει πως η αποδοχή από το αυριανό Eurogroup της ελληνικής πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των θεσμών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εάν δεν επιτευχθεί λύση και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμείνουν σε μια πρόταση για το χρέος παρόμοια με αυτή στο Eurogroup του Μαΐου, η Ελλάδα προτίθεται να μην την αποδεχθεί και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, όπου θα ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην πλευρά των θεσμών υπάρχει αισιοδοξία για κατάληξη σε συμφωνία στο Eurogroup, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται ποια θα είναι η τελική λύση. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες πως «είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα την Πέμπτη. Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα το δείτε». Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο εάν θα υπάρξει γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Αισιόδοξος ότι αύριο θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες και ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών-συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Η συγκεκριμένη «έκθεση συμμόρφωσης» θα συνοδεύεται, κατά τον ίδιο, από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Το «πακέτο» αυτό μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα κυμανθεί από 7 δισ. ευρώ έως 11 δισ. ευρώ. Ειδικά για το χρέος, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως στόχος είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η συμφωνία του Μαΐου 2016, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.