Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται πιθανότατα να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης και μεταθέτοντας για αργότερα το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το παραπάνω δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. «Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που πρότεινε η Λαγκάρντ» είπε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στις προετοιμασίες για το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

«Θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ μόλις έχουμε περισσότερη σαφήνεια για το χρέος, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί πότε ακριβώς θα γίνει αυτός» δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Σύμφωνας με το newmoney.gr όπως είπαν, αν επιτευχθεί ο αναμενόμενος συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει από τον ESM κεφάλαια 7,4-8 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους του επόμενου μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης από τώρα, καθώς η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την εκταμίευση κεφαλαίων έως ότου η ευρωζώνη αποσαφηνίσει το είδος της ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμα και χωρίς άμεση εκταμίευση θα είναι αρκετή ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να στηρίξει τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα και να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, αρκεί ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει το "πράσινο φως" για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η χώρα θα έχει αρκετή ρευστότητα τον Ιούλιο για την αποπληρωμή των λήξεων χρέους και την αποφυγή της αθέτησης πληρωμών.