Την εκτίμηση πως θα κλείσει η συμφωνία σύντομα αν και πολλοί πιστεύουν ότι το Grexit είναι καλή λύση έκανε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Mπαρόζο.

«Υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι Ελλάδα και εταίροι θα καταλήξουν σε συμφωνία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε: «Είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί λύση πριν από τις γερμανικές εκλογές. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επαρκείς διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων- γιατί είναι ένα πράγμα να ψηφίσεις και να νομοθετήσεις και κάτι άλλο να το εφαρμόσεις- υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί μια σύγκρουση που θα ήταν κάτι πολύ άδικο για τον ελληνικό λαό έπειτα από όσα έχει υπομείνει».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν έχει εκλείψει απολύτως το ενδεχόμενο του Grexit. «Εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να στηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα για να φύγει. Δεν βρίσκονται μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες.

Αν η Ελλάδα έφευγε το 2011 ή το 2012 αυτό θα αποτελούσε μία συστημική πρόκληση για όλους. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη. Αντιθέτως, πολλοί θεωρούν ότι αν φύγει η χώρα, οι άλλες θα τα καταφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι αχρείαστες εγχώριες πολιτικές κόντρες κόστισαν στη χώρα μας. Οι Έλληνες είναι ευφυείς, καινοτόμοι, ικανοί. Γιατί λοιπόν δεν έχετε μπορέσει να βγείτε από την κρίση όπως έκαναν άλλες χώρες; Διότι είχατε αχρείαστες πολιτικές κόντρες που κόστισαν πολλά στην ελληνική κοινωνία», τόνισε.