Τη δική του ανάλυση αναφορικά με τις τροπολογίες για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης έκανε ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm. "Δεν έχει προηγούμενο αυτό που πάει να γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις", σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις, ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, είπε μεταξύ άλλων ότι "δεν υπάρχει προηγούμενο στον κόσμο εκτός από τη Βόρεια Κορέα και το Σουδάν. Υπάρχει επ’ αόριστον 'πάγωμα' του βασικού μηχανισμού των συλλογικών συμβάσεων. Έχει 'παγώσει' οριστικά πια με την προτεινόμενη τροπολογία η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών και άλλων συμβάσεων και βεβαίως η αρχή της επεκτασιμότητας".

"Τι φέρνει επιδεινούμενο;», συνέχισε ο κ. Μητρόπουλος. "Φέρνει την πιο βάρβαρη ρύθμιση στη συλλογική νομοθεσία του κόσμου που θα αποτελέσει τη 'σφαγή' των ιδιωτικών μισθών. Λέει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να μειώνονται τόσο και να 'ακουμπούν' στα επίπεδα της εθνικής. Άρα, όσες εκατοντάδες επιχειρησιακών συμβάσεων σήμερα έχουν κατώτερο μισθό 700-800-900-2.000 ευρώ κλπ. μπορούν λέει η νέα τροπολογία να κάθονται στα 586 μεικτά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό φοβάμαι ότι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη κεντρικά στελέχη των κομμάτων".