Μέχρι στιγμής έχει γίνει εκκαθάριση στο 25% περίπου των δηλώσεων. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι φέτος υπάρχει μια αύξηση στις δηλώσεις που είναι χρεωστικές, όπως επίσης αυξημένος είναι και ο μέσος όρος των ποσών που αναμένεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Ως τώρα και με τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί να είναι εκείνων που πιστεύουν ότι έχουν είτε επιστροφή είτε μικρά ποσά να πληρώσουν ο μέσος όρος των ποσών που βεβαιώνονται από την εφορία είναι περίπου στα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές όπως γράφει το newsit.gr, το ποσό αυτό θα εκτιναχθεί στα 1.800 ευρώ καθώς φέτος δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορά από το επιπλέον χαράτσι θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους επίσης δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι. Και η νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και ενεργοποιήθηκε για το δεύτερο μισό του 2016.

Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ) και μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.