Αισιόδοξος πως η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά στο επικείμενο Eurogroup, Μιας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αρκετή για κάτι τέτοιο, εμφανίστηκε ο Ρολφ Στράουχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραμένει η βάση της συζήτησης και αυτά θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, εφόσον αυτό έχει εφαρμοστεί πλήρως και εφόσον κριθούν αναγκαία.

Ο Στράους σημειώνει ότι υπάρχει αρκετή καλή θέληση όσων εμπλέκονται ώστε να υπάρξει συναίνεση στις 15 Ιουνίου: «Η καλύτερη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτή τη συζήτηση είναι η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που συνιστά κλειδί», ανέφερε.

Εκτιμά δε, ότι υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, αλλά επισημαίνει ότι δεν υπάρχει δέσμευση ή σχετική απόφαση. Επιπλέον, τονίζει ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς, όπως ανέφερε, η Ελλάδα κερδίζει περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως- που αντιστοιχεί σε 6% του ΕΠ- δανειζόμενη από τον ESM και όχι από την αγορά.