Στην πρόοδο που καταγράφει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των συμφωνημένων, θέμα για το οποίο έχουν εκφραστεί θετικά τοσο το Eurogroup όσο και το ΔΝΤ, αναφέρεται ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο. Για το χρέος σημειώνει ότι η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης συνεχίζεται και θα βρεθεί στην ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ως προς την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ο Ολλανδός υπουργός εξηγεί πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια αποτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση».

«Η Ελλάδα εργάζεται τις επόμενες εβδομάδες για την ολοκλήρωση των σημείων που απομένουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου», διευκρινίζει ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε ότι «έγιναν σχετικές συζητήσεις».

«Υπό αυτό το πρίσμα», συνεχίζει, «το Eurogroup συζήτησε εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». «Τον Μάιο του 2016 συμφωνήθηκαν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που μπορούν να ληφθούν μετά την λήξη του προγράμματος και την πλήρη εφαρμογή του εάν αυτό κριθεί αναγκαίο προκειμένου τα ακαθάριστα χρηματοδοτικά βάρη της Ελλάδας να διατηρηθούν σε αποδεκτό επίπεδο», συμπληρώνει.

Όπως δε στη συνέχεια αναφέρει, «αυτά τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν για το ΔΝΤ σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης που κάνει για την βιωσιμότητα του χρέους. Για τον λόγο αυτό συζητήθηκε περαιτέρω πώς θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή των πιθανών μέτρων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Μάιο. Και τούτο προκειμένου να καταστεί δυνατό για το ΔΝΤ να προχωρήσει σε μια εισήγηση προς το Διοικητικό του Συμβούλιο αναφορικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μία σε βάθος συζήτηση των μέτρων. Τις επόμενες εβδομάδες η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και το αντικείμενο αυτό θα απασχολήσει εκ νέου την ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ