Άκαμπτος μοιάζει τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προς την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αν και λίγες ώρες πριν και συγκεκριμένα στη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του υποστήριζε πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για το χρέος».

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του ΔΝΤ, απάντησε ότι η ανάλυση του Ταμείου δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του» τόνισε, γνωρίζοντας καλά πως στην περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα ο ίδιος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού θα δεχτεί τεράστιο δημοσκοπικό αλλά και κοινοβουλευτικό πλήγμα.

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ισχυρίστηκε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Ο κ. Σόιμπλε παριστάνει πως αγνοεί ένα ρητό όρο της συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα έχει κατανοήσει καλά πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή το νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μέτρα και αντίμετρα αν δεν οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μοιάζει εγκλωβισμένος ανάμεσα στις εντυπώσεις που ο ίδιος καλλιέργησε στην γερμανική κοινή γνώμη και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών, σε σχέση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως οι συσχετισμοί σε αυτή την περίπτωση είναι κατά του και ο λόγος είναι η δυναμική του Ταμείου, το οποίο έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι χωρίς τη ρύθμιση του χρέους δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις μετά το 2018, θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Πριν θολώσει και πάλι τα νερά, ο γερμανός υπουργός είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω σήμερα να φθάσουμε σε μία λύση για τη β’ αξιολόγηση. Πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα, καθώς συνολικά έχουμε προοδεύσει αρκετά».

Δείτε το βίντεο από το naftemporiki.gr: