Σε υπόθεση για δύο θα εξελιχθεί η πώληση της, από το 2014 βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, στο πλαίσιο του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την πώληση των παγίων της βιομηχανίας, εξέπνευσε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός εκκαθαριστής, η εταιρεία ΕΥ (Ernst&Young), έγινε αποδέκτης δύο προτάσεων για την ΕΛΒΟ, από τη γερμανική Krauss-Maffei -Wegmann (KMW) και την νοτιοαφρικανική Paramount Group.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Capital.gr, η Krauss-Maffei Wegmann (KMW) αποτελεί έναν από τους κύριους συνεργάτες της ΕΛΒΟ στο πλαίσιο της παραγωγής αρμάτων μάχης Leopard που κατασκευάζει.
Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ εδώ και αρκετά χρόνια έχουν δημιουργηθεί, στο πλαίσιο των έργων συμπαραγωγής με τη KMW, υποδομές που αξιοποιούνται για την κατασκευή των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης. Μεταξύ αυτών, στεγασμένοι χώροι παραγωγής, κτίρια δοκιμών ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, πίστα δοκιμών οδικής συμπεριφοράς και ελέγχου κ.α. Επίσης, σημειώνεται πως ο σήμερα ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL(ελληνική έκδοση του Leopard 2A6).

Η KMW με πάνω από 170 χρόνια ιστορίας, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας. Με έδρα το Μόναχο, διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Γερμανία, Βραζιλία, Ελλάδα, Μεξικό, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και Τουρκία. Απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζομένους και έχει συνάψει συμβόλαια με τις ένοπλες δυνάμεις 50 και πλέον χωρών σε όλο τον κόσμο.

Η Paramount Group ιδρύθηκε το 1994 με στόχο αρχικά την αφρικανική αγορά. Σήμερα θεωρείται ένας ανερχόμενος παίκτης της αμυντικής βιομηχανίας, με δραστηριότητες και στην αεροναυπηγική, με 3.000 εργαζομένους, παραγωγή σε Αφρική, Ασία και Μ. Ανατολή και συμβόλαια σε 28 χώρες.

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν δύο φακέλους: ο πρώτος με τα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και άλλων εγγράφων και ο δεύτερος με την οικονομική προφορά. Ο εκκαθαριστής θα αποσφραγίσει τους φακέλους των προσφορών την 5η εργάσιμη από την καταληκτική ημερομηνία.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση των παγίων της βιομηχανίας, του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, του εξοπλισμού καθώς και όλων των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δηλαδή το σήμα "ΕΛΒΟ”, πατέντες, σχέδια, άδειες κλπ. Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, καταλαμβάνουν έκταση 270.000 τ.μ. με καλυμμένη επιφάνεια 60.000 τ.μ.

Όπως αναφέρεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού, ως κατώτατη τιμή οικονομικής προσφοράς έχει οριστεί το ποσόν των 10 εκατ.ευρώ.

Η ΕΛΒΟ που απασχολεί σήμερα περί τους 330 εργαζόμενους, για να λειτουργεί κάθε χρόνο (ετήσιο λειτουργικό κόστος) χρειάζεται σήμερα περί τα 11 εκατ.ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του εκκαθαριστή.