Από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε απαγόρευσε στα κορίτσια που κυοφορούν να πηγαίνουν στα σχολεία, οι μαθήτριες στη χώρα ζουν την απόλυτη ταπείνωση.

Τα κορίτσια αναγκάζονται να υποστούν ταπεινωτικές εξετάσεις για εγκυμοσύνη, μπροστά στους συμμαθητές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δάσκαλοι και οι νοσοκόμες εξετάζουν το στήθος και την κοιλιά των κοριτσιών μπροστά στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου και τις αναγκάζουν να κάνουν ουρολογικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να αποθαρρύνονται να πηγαίνουν στο σχολείο, ανεξάρτητα αν ήταν έγκυες ή όχι, σύμφωνα με την Οργάνωση.

Ανεπίσημα, στη Σιέρα Λεόνε η απαγόρευση να πηγαίνουν στο σχολείο τα κορίτσια που κυοφορούν, ισχύει την τελευταία δεκαετία. Ομως, τον Απρίλιο η κυβέρνηση αποφάσισε επίσημα να επιβάλει την απαγόρευση, όταν τα σχολεία επαναλειτούργησαν έπειτα από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα.

«Αυτή η εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση οδήγησε τις μαθήτριες να διακινδυνεύουν την υγεία τους για να λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις, όπως να δένουν τις κοιλιές και τα στήθη τους», δήλωσε η Σαμπρίνα Μαχτάνι, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική Αφρική στο Thomson Reuters Foundation.

«Τα κορίτσια που κυοφορούν κατηγορούνται και εξευτελίζονται. Καθώς η Σιέρα Λεόνε αφήνει πίσω της την καταστροφική κρίση του Έμπολα, είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα κορίτσια να μην παραγκωνίζονται», ανέφερε η Μαχτάνι.

Κατά το ξέσπασμα του ιού Εμπολα, τα κρούσματα σεξουαλικής βίας και οι σχέσεις με περιστατικά κακοποίησης ήταν αρκετά διαδεδομένα με αποτέλεσμα να υπάρξει «έκρηξη» στο φαινόμενο της εφηβικής εγκυμοσύνης. Παράλληλα, η επιδημία παρεμπόδισε την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όπως η άμβλωση, η επείγουσα αντισύλληψη και η ψυχοθεραπεία σε θύματα βιασμών, ενώ με το κλείσιμο των σχολείων για περίπου ένα χρόνο, πολλά κορίτσια βρέθηκαν εκτεθειμένα σε βίαιη μεταχείριση, σύμφωνα με την οργάνωση.