“Τα πήρε” η Τρόικα με την κυβέρνηση που προστατεύει “πλούσιους και ορισμένους επιχειρηματίες”

|
THESTIVAL TEAM

Στο Ευρωκοινοβούλιο πέρασαν από έλεγχο για τα Μνημόνιο του Νότου οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, για λογαριασμό της Τρόικα, πριν αυτή έλθει στην Αθήνα, και προέκυψαν σημαντικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία.

Οπως επισημαίνει το capital.gr tο ενδιαφέρον της «κατάθεσης» των δύο εκπροσώπων ΕΚΤ και Κομισιόν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου εστιάσθηκε και στις παρατηρήσεις για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην οποία αποδόθηκαν ευθύνες ότι με την καθυστέρησή της να προχωρήσει στα διαρθρωτικά μέτρα που ζητάει η τρόικα «προστατεύει πλούσιους και ορισμένους επιχειρηματίες»…

Αξιοπρόσεκτο, όταν το καταγγέλλει η τρόικα.

Κατά τα λοιπά, οι κ.κ. Deroose και Masuch επιβεβαίωσαν ότι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ως βασική προϋπόθεση την λήψη επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, μίλησαν για πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ για να χαρακτηρισθεί το χρέος βιώσιμο. Ταυτόχρονα εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί “μερικώς” στις αγορές από το 2015 και μετά.

Ο συνδυασμός των δύο αναφορών οδηγεί στο άμεσο συμπέρασμα ότι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει τα επόμενα χρόνια από το 2014 και μετά (όταν τελειώνει η χρηματοδοτική ισχύς του προγράμματος) θα καλυφθεί από νέο επιπλέον δάνειο το οποίο θα συμπληρώσει τα “κενά” από την “μερική” χρηματοδότηση μέσω των αγορών και τα ασθενικά (για το 2014 τουλάχιστον) πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα “συμπεράσματα” αυτά επιβεβαιώνονται και από άτυπα σχόλια υπηρεσιακών στελεχών της Κομισιόν που εμπλέκονται στον χειρισμό του ελληνικού προγράμματος και υπενθυμίζουν ότι το χρηματοδοτικό “κενό” της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2016 «είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο παρά με ένα συμπληρωματικό δάνειο, στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει και το ΔΝΤ, αλλά το οποίο δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με επιπλέον υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους»…

Το δάνειο αυτό μάλιστα θεωρείται ότι θα διευκολύνει και την σταδιακή επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Αν και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διατηρούνται προσδοκίες ότι θα μπορούσε να δοκιμασθεί ενωρίτερα η επιστροφή στις αγορές με κάποιες μικρής έκτασης εκδόσεις, οι οποίες θα ανακυκλώνουν τα “ελεύθερα” στις αγορές ελληνικά ομόλογα με διαφορετικές διάρκειες και επιτόκια. Για την πρόθεση αυτή έχει ενημερωθεί η τρόικα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.